Economie

Gronings bedrijf Vanhulley krijgt opdracht om mondkapjes te maken

Het Groningse atelier Vanhulley heeft van de gemeente Groningen een opdracht gekregen voor het maken van mondkapjes. Daarnaast heeft het bedrijf vanuit de zorg de vraag gekregen om hoofddeksels en schorten te maken. Dat heeft Jolijn Creutzberg van Vanhulley bekend gemaakt.


Leestijd: 1 minuut

Gronings bedrijf Vanhulley krijgt opdracht om mondkapjes te maken
Gronings bedrijf Vanhulley krijgt opdracht om mondkapjes te maken

Vanhulley geniet in Groningen grote bekendheid omdat er vrouwen aan de slag konden met het maken van onder meer boxershorts uit gedragen overhemden.

Maar in dit corona tijdperk wilde Jolien Creutzberg het roer graag omgooien, en ook mondkapjes gaan maken, waar een enorme vraag naar is.

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want je kunt niet zomaar mondkapjes ter bescherming tegen het corona virus uit willekeurige stoffen maken: daar zijn strenge voorwaarden voor.

Vanhulley had de hoop dan ook al bijna opgegeven, toen er vanuit de gemeente Groningen tóch een verzoek binnen kwam. Daarbij gaat het niet om mondkapjes voor de zorg, maar wel om kapjes voor een andere afdeling van de gemeente.

Jolijn Creutzberg liet gisteren via LinkedIn weten: “Terwijl langzamerhand duidelijk wordt dat vervangende mondkapjes in de zorg aan bijzonder strikte eisen moeten voldoen om bescherming tegen corona te bieden, zie je dat het tekort ineens op andere plekken zichtbaar wordt. Zo heeft de Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Groningen voor het verwerken van afval mondkapjes nodig, en ook in de voedselketen wordt harder dan ooit geproduceerd, en ook daar gelden andere (minder zware) vereisten. En we krijgen nu vanuit de zorg vraag om hoofddeksels en schorten te maken.”

Volgens Jolijn Creutzberg is er zóveel werk te doen, dat ze nog hulp kan gebruiken. En niet alleen van vrouwen.

‘Tot nu toe werkten er bij Vanhulley uitsluitend vrouwen. Maar dat was alleen maar omdat we hen een veilige werkomgeving wilden bieden. Mannen zijn nu ook van harte welkom’, laat Jolijn desgevraagd weten.

Hoeveel mensen er precies nodig zijn voor het naaien van de mondkapjes is lastig aan te geven. ‘Voorlopig is er werk genoeg. We moeten het even slim indelen na de aanmeldingen, in verband met het afstand houden onderling’.

Vanhulley is gevestigd bij Iederz in het gebouw, Peizerweg 128, Groningen.

Opgave  is mogelijkvia deze link.