Economie

Partnerbijdrage

Groningse anderhalvemeter-subsidie voor NASA-technologie die COVID-19 doodt

Ondernemers, organisaties en bedrijven in Groningen die de COVID-19-dodende lucht- en oppervlaktereiniger Pure & Clean aanschaffen, kunnen aanspraak maken op de zogeheten anderhalvemeterregeling van de provincie Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Groningse anderhalvemeter-subsidie voor NASA-technologie die COVID-19 doodt
Groningse anderhalvemeter-subsidie voor NASA-technologie die COVID-19 doodt

Dankzij deze subsidie krijgt men de helft van de kosten van het apparaat terug. Tot nu toe hebben meerdere Groningse kopers van de luchtreiniger al van die mogelijkheid gebruik gemaakt en de subsidie toegekend gekregen.

De Pure & Clean werkt met de zogenoemde ActivePure® Technologie, die in de jaren negentig werd ontwikkeld door NASA om de lucht in ruimtevaartuigen schoon te houden. Het apparaat vernietigt niet alleen het gevreesde coronavirus, maar ook andere virussen, bacteriën, schimmels, pollen en ziektekiemen. De technologie is goedgekeurd Food and Drug Administration (FDA), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM.

Omdat de Pure & Clean ook SARS-CoV2 doodt, is het apparaat interessant voor onder meer scholen, bedrijven, theaters, musea, sportscholen, kerken en horecaondernemingen die hun bezoekers en medewerkers willen beschermen tegen het coronavirus, zegt directeur Richard Medema van Pure Air Nederland in Groningen. Ook voor ziekenhuizen en praktijk- en wachtruimtes biedt het apparaat uitkomst. Inmiddels zijn in Noord-Nederland de eerste verpleeg- en verzorgingstehuizen en zorginstellingen voorzien van de apparatuur van Pure Air Nederland. "Of ter voorkoming van besmettingen met COVID-19, maar ook om reeds ontstane uitbraken in te dammen en verdere besmetting te voorkomen", aldus Medema.

De ActivePure® Technologie vernietigt behalve het coronavirus ook overige virussen als SARS, vogel- en varkensgriep, ebola, polio, pokken en griep- en verkoudheidsvirussen. Ook bacteriën als MRSA, salmonella, stafylokokken, streptokokken, E-coli, en listeria worden door de technologie vernietigd. Eén apparaat is genoeg om de lucht en oppervlakken in een ruimte tot ongeveer 280 vierkante meter en 700 kubieke meter te reinigen.

https://www.youtube.com/watch?v=4dvl_i22h58

Als je een Pure & Clean aanschaft, kun je aanspraak maken op een provinciale subsidie via de anderhalvemeterregeling. Deze subsidie is bedoeld voor winkels, bedrijven, sportverenigingen, maatschappelijke en culturele organisaties uit de provincie Groningen. Er wordt 50 procent van de kosten vergoed, met een minimum van €500,- en een maximum van €2.500,-.

Ondernemer Wiebe Meppelink heeft voor zijn administratiekantoor de Pure & Clean aangeschaft en de subsidieaanvraag laten regelen door ASBR Subsidium, een partner van Pure Air Nederland.

Meppelink. “De Pure & Clean in mijn kantoor geeft mij een gerustgesteld gevoel dat ik in een zuivere en veilige omgeving werk en dat geldt ook voor mijn klanten. En een mooie bijkomstigheid is dat ASBR Subsidium binnen een week de subsidieaanvraag geregeld heeft; van indiening tot toekenning door de provincie.”

Lucht- en watermoleculen worden door de ActivePure®-cellen opgenomen. Vervolgens worden deze moleculen door de ActivePure® Technologie via fotokatalytische oxidatie geladen tot verdelgers van ziektekiemen. De geladen moleculen worden door het apparaat uitgestoten en gaan in de lucht en op oppervlakken, door het verschil in positieve en negatieve lading, actief op zoek naar virusdeeltjes, bacteriën, pollen, schimmels en andere ziektekiemen. En deze worden bij aanraking met de geladen moleculen volledig geneutraliseerd.