Economie

Groningse ondernemers regelen kinderfietsen, tandpasta of goodiebags tijdens challenge van "Omarm Groningen"

Ruim negentig ondernemers en ondernemende mensen – “handlangers” – hebben meegedaan aan de eerste “Omarm Challenge Groningen”. Dat is een uitdaging om samen met anderen te helpen bij het oplossen van enkele sociaal-maatschappelijke problemen in Groningen. In het kader van die challenge, die donderdag werd gehouden, losten vijftien teams ter plekke een vraagstuk op. Maatschappelijke organisaties, handlangers en Omarm Groningen zijn enthousiast over de Challenge.


Leestijd: 2 minuten

Groningse ondernemers regelen kinderfietsen, tandpasta of goodiebags tijdens challenge van "Omarm Groningen"
Groningse ondernemers regelen kinderfietsen, tandpasta of goodiebags tijdens challenge van "Omarm Groningen"

De oplossingen variëren van een leensysteem voor kinderfietsen, 600 goodiebags voor zomeruitjes van de Stadjerspas, het wegnemen van drempels zodat mensen zich sneller melden bij de Voedselbank tot een fietsbus die pitstops maakt langs scholen om kinderen fietsreparatieles te geven. De teams bedachten ook uitgiftepunten voor tandenborstels met tandpasta en de oproepen om in het eigen netwerk -via What’s app- klusmaterialen te rijden en ook zelf kleding te brengen naar kledingbank De Zeecontainer.

Vragen

Organisaties als de Voedselbank, Stichting Present, brugfunctionarissen, Stadjerspas en kledingbank De Zeecontainer legden hun vragen op tafel: Hoe komen we aan meer kinderfietsen? Hoe regelen we het transport van verf en klusmaterialen thuisbezorgd? Hoe kunnen we meer mensen uitnodigen de stap te zetten naar de Voedselbank? Hoe kunnen we meer mensen bij de tandarts krijgen en dagelijks poetsen stimuleren? Hoe leren we kinderen om zelf hun fiets te repareren? Hoe komen we aan 600 goodiebags voor de Stadjerspas? Hoe kunnen we meer kleding krijgen voor de kledingbank? En hoe kunnen we duurzame samenwerking krijgen tussen leveranciers en vrijwilligers?

De werkwijze om in teams ter plekke oplossingen te bedenken is nieuw voor Omarm Groningen. Eric Datema is de initiatiefnemer en motor van de aanpak. Datema: ‘Het werkt. Dat heeft deze middag laten zien. Het was heel warm, maar wat een energie kwam er los. De oplossingen van deze Challenge zijn slim, concreet en praktisch. Verder is er goed genetwerkt. Duurzame contacten zijn zo waardevol. We gaan dit zeker vaker doen.’

Omarm Groningen is het platform voor ondernemers die sociaal maatschappelijk van betekenis willen zijn. Het is de plek waar maatschappelijke organisaties hun vragen aanreiken. Die kunnen gaan over het aanpakken van armoede, het tegengaan van eenzaamheid of het oplossen van andere behoeften. Omarm Groningen verbindt ondernemend Groningen met partijen die zich inzetten voor mensen met een hulpvraag. Wie mee wil doen kan contact opnemen met Monique Huizenga, telefoon 06 – 8320 3369.

Enkele
Enkele “handlangers” in overleg over een mogelijke aanpak van problemen