Economie

Groningse telecomprovider Voys bundelt ervaringen met zelfsturing in e-book

Voys uit Groningen is niet alleen een van de snelst groeiende telecomproviders van Nederland, het bedrijf geniet ook bekendheid vanwege haar eigen organisatie: zelfsturing. Om andere organisaties die ook overwegen dit organisatiemodel in te voeren te helpen, heeft Voys haar ervaring te boek gesteld. In een e-book, uiteraard


Leestijd: 2 minuten

Groningse telecomprovider Voys bundelt ervaringen met zelfsturing in e-book
Groningse telecomprovider Voys bundelt ervaringen met zelfsturing in e-book

Voys heeft tien jaar ervaring met zelfsturend werken. Er zijn bij het bedrijf geen managers of bazen te vinden. ‘Maar hoe gaat dat in zijn werk?’, dat is al jaren de meest gestelde vraag die Voys krijgt. Daarom deed het bedrijf een oproep aan iedere Nederlandse professional die ervaring heeft met zelfsturing om
mee te schrijven aan het e-book ‘Starten met zelfsturing’. De oproep is gehoord en inmiddels liggen er negen afgeronde hoofdstukken op tafel.

Het boek wordt daarmee een bijbel met een uitgebreide handleiding voor iedereen die met zelfsturing wil beginnen of droomt over het starten van een zelfsturend bedrijf, zo laat Vos weten.

Kennis delen

Voys pioniert al jaren op het gebied van zelfsturing. Daarom schrijft de organisatie met enige regelmaat verhalen en blogs over dit onderwerp. Ook organiseert het bedrijf regelmatig "Spraakmakend-sessies" waarin het kennis deelt over het werken zonder managers en hoe dit er in de praktijk aan toegaat.

Meeschrijven en co-auteurs

Mark Vletter, eigenaar van Voys, en Jorg Vletter, oud-medewerker bij Voys, hebben al vele ervaringen met zelfsturing in ‘Starten met zelfsturing’ gedeeld. Het e-book ‘Starten met zelfsturing’ is een meeschrijfexperiment dat tot zover uit negen hoofdstukken bestaat, geschreven door verschillende co-auteurs.

Mark Vletter is trots: “Het is mooi om met deze mensen samen te schrijven. Het geeft niet alleen verdieping, maar het brengt ook andere inzichten. Door het werk van co-auteurs is de kwaliteit van het eindresultaat hoger en universeel toepasbaar. Hierdoor gaat het boek niet alleen over zelfsturing, maar vangt het ook good business practices”.

Ook co-auteur Nadine Smalbil vindt het e-book een geweldig project: “Ik schrijf mee aan de hoofdstukken waarin mijn expertise ligt, de andere hoofdstukken laat ik gaan. Hierdoor is het een e-book geworden vanuit verschillende invalshoeken en achtergronden waardoor het boek voor iedereen interessant is.  Meeschrijven aan Starten met zelfsturing’ levert interessante onderlinge gesprekken en kritische discussies over zelfsturing op”.

Het e-book is een ‘work in progress’ en de definitieve versie zal bestaan uit 24 tot 30 hoofdstukken. Op de website van Voys staan de eerste hoofdstukken inmiddels gepubliceerd.

(Foto boven: medewerkers van Voys aan het werk kort na ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor. Foto: Voys)