Economie

Hele binnenstad alleen ’s ochtends toegankelijk voor bedrijfs- en vrachtwagens

Vanaf morgen, 1 februari, zijn er alleen nog ’s ochtends bestelbusjes en vrachtauto’s welkom in de binnenstad van Groningen. Hierdoor is er dan ’s middags en ’s avonds een stuk minder verkeer in het stadscentrum. Dat maakt de binnenstad veiliger en toegankelijker voor fietsers en voetgangers. Goed om te weten: voor personenauto’s verandert er niets.


Leestijd: 1 minuut

Hele binnenstad alleen ’s ochtends toegankelijk voor bedrijfs- en vrachtwagens
Hele binnenstad alleen ’s ochtends toegankelijk voor bedrijfs- en vrachtwagens

Een deel van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Vismarkt en Herestraat, heeft al jarenlang venstertijden waarbij er alleen tussen 05.00 en 12.00 bedrijfs- en vrachtwagens welkom zijn. Vanaf woensdag wordt dat gebied uitgebreid: dan geldt de maatregel voor de hele binnenstad, dus ook voor onder andere winkelgebied Westerhaven en de Sledemennerbuurt.


Door het uitbreiden van het gebied waar de venstertijden gelden, wil de gemeente meer ruimte creëren voor fietsers en voetgangers. Daarom mogen er straks alleen tussen 05.00 en 12.00 uur leveranciers, pakketbezorgers en vrachtauto’s de binnenstad in- en uit; buiten die tijden is er een ontheffing nodig.

Dat betekent dus ook dan onder meer klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners in de middag niet meer zonder ontheffing naar een klant kunnen. Zo’n ontheffing is makkelijk en snel online aan te vragen. Zonder ontheffing lopen chauffeurs kans op een boete: er wordt gecontroleerd door Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar door ANPR-camera’s die de kentekens scannen.

Bij de uitbreiding van de venstertijden blijft het niet: vanaf 2025 mag het verkeer in Groningen dat goederen haalt of brengt, geen CO2 en stikstof meer uitstoten. Zero emission dus. Kortom, bevoorrading, afvalinzameling of juist evenementenverkeer: dat moet vanaf 2025 allemaal elektrisch of per fiets.