Economie

Partnerbijdrage

Het belang van een goed binnenmilieu

Strooming.nl is bij uitstek de expert op het gebied van geluid- geur- en luchtonderzoek. Dit bedrijf doet onderzoek naar de oorzaak van overlast, waarna de specialisten advies geven over wat ermee gedaan kan worden. Onderdeel van het portfolio van Strooming is het binnenmilieu. Als dit slecht is, dan zal dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Het kan dan ook leiden tot diverse klachten, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en chronische verkoudheid.


Leestijd: 2 minuten

Het belang van een goed binnenmilieu
Het belang van een goed binnenmilieu

Toch is het nu nog niet duidelijk wat nou precies een slecht binnenmilieu is. Men denkt vaak dat dit te maken heeft met de temperatuur, maar dit is niet helemaal het geval. De luchtvochtigheid is namelijk net zo belangrijk. De lucht moet dus de juiste vochtigheid hebben, terwijl ook de temperatuur optimaal moet zijn. Over het algemeen wordt een binnenklimaat als gezond gezien als de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt. 

Als de luchtvochtigheid onder dit percentage ligt dan zal je last krijgen van verschillende klachten. Voorbeelden van deze klachten zijn droge ogen, geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen en mogelijk zelfs huidklachten. Bovendien is een te lage vochtigheid in de lucht niet alleen slecht voor de mens, maar ook voor de woning. Het hout lijdt er bijvoorbeeld onder, dit kan gaat barsten en scheuren doordat hout door uitdroging krimpt. Je houten meubels kunnen dus beschadigingen oplopen, maar ook de vloer en de kozijnen.

Dat de vochtigheid in de lucht te laag is, is dus niet goed, maar hetzelfde geldt als dit percentage te hoog is. Dit kan namelijk schimmel opleveren. Logischerwijs hebben deze schimmels weer een negatieve invloed op de gezondheid van de mens, maar ook weer op het huis. Dit kan namelijk ook weer beschadigingen opleveren aan het hout in een woning. Dit komt doordat hout vocht opneemt waardoor de meubels enzovoorts uitzetten. Bovendien zullen mensen het bij een te hoge luchtvochtigheid het vaak warm krijgen doordat ze hun warmte niet goed kwijt kunnen. 

Om de luchtvochtigheid te verbeteren waardoor het binnenmilieu optimaal is moet je 24 uur per dag ventileren. Andere tips zijn om de afzuigkap aan te zetten tijdens het koken, terwijl je bij het douchen ervoor moet zorgen dat de stoom weg kan. Ook moet je na het douchen de natte muren en wanden droog maken met een raamtrekker.