Economie

Het Groningse VRelax gaat naar CES Las Vegas: “Dit is dé consumentenbeurs”

In januari gaan liefst vier Groningse bedrijven naar de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Het Groningse VRelax is een van de bedrijven die in januari volgend jaar mee mag. “Voor ons komt dit op een perfect moment.”


Leestijd: 3 minuten

Het Groningse VRelax gaat naar CES Las Vegas: “Dit is dé consumentenbeurs”
Het Groningse VRelax gaat naar CES Las Vegas: “Dit is dé consumentenbeurs”

Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant (GROC). De CES in Las Vegas wordt beschouwd als het meest invloedrijke tech event ter wereld en biedt jonge bedrijven uit de hele wereld een ultieme kans om hun baanbrekende technologieën en producten te delen, nieuwe kennis op te doen en nieuwe zakenpartners te vinden. Ook uit Nederland mogen verschillende bedrijven op de beurs komen.

In totaal gaan er vier bedrijven uit Groningen die kant op. Behalve Vrelax zijn dat Nuwa Innovation, ACS Buildings en ARC. Ook uit het Noorden komen Hydraloop (Leeuwarden) en Sencure (Roden).

Voor Vrelax is het de eerste keer dat ze naar CES gaan. Met hun VR-platform helpen ze mensen hun mentale gezondheid te verbeteren. En ze hebben al stevig aan de weg getimmerd de afgelopen jaren.

“Dat we daarheen kunnen is natuurlijk fantastisch. De grootste elektronicabeurs ter wereld, dat is een prachtige kans voor ons als Nederlandse scale-up”, zegt Frank Nuus, senior accountmanager bij VRelax. “We horen van andere bedrijven dat het een enorme boost voor je bedrijf kan zijn, dus we zijn druk aan het plannen om het onderste uit de kan te halen. We kijken er heel erg naar uit.”

De CES is namelijk niet zomaar een consumentenbeurs. “Dit is dé consumentenbeurs van het jaar”, zegt marketingmanager Sebastiaan Lommelaars. “Alle grote bedrijven en scale-ups zijn daar aanwezig, zoals Facebook en Google. Iedereen staat te trappelen om alle nieuwe ontwikkelingen te zien en samen zaken te doen.”

Op dit moment heeft VRelax haar producten klaar voor de consumentmarkt. “Het is nog niet zo ver, maar we staan op het punt om te lanceren, de beurs komt op een perfect moment om straks de wereldmarkt op te gaan”, aldus Lommelaars.

Met vier man naar Las Vegas

VRelax gaat met vier man naar de beurs: Marieke Jongma en Chris Boonstra – twee van de oprichters – gaan erheen om te netwerken en naar investeerders te zoeken. En Nuus en Lommelaars doen zaken vanuit de stand. Een app aanbieden aan consumenten, dat doe je immers niet zomaar even. Zeker als je een VR-bril nodig hebt.

“Op de CES willen we uitstippelen hoe we ons product op grote schaal kunnen gaan aanbieden. Het is heel interessant om op de beurs te zien hoe VR bij het reguliere publiek geïntroduceerd kan worden en hoe wij daarop kunnen inhaken. Ook zullen we distributiekanalen onderzoeken via grotere partners, die daar natuurlijk aanwezig zijn om veelbelovende innovaties te scouten”, zegt Nuus.

In aanloop naar de CES spreken de noordelijke bedrijven regelmatig met elkaar af om een strategie te ontwikkelen en elkaar beter te leren kennen. “Ik kom zelf uit Amsterdam en ben hier nog niet zo lang, maar het valt me op dat je in het Noorden zo’n ontzettend mooi netwerk hebt. Allemaal ondernemers die samenwerken om hun innovaties verder te brengen en zo het Noorden op de kaart te zetten. Ik ben daarvan wel onder de indruk”, zegt Lommelaars.

Nuus is het met zijn collega eens. “Als rasechte Groninger verwelkom ik ook een beetje inteelt”, lacht hij. “Ik ben er trots op dat we als noorderlingen op de CES onze producten op wereldschaal kunnen aanbieden en dat we elkaar daarin mogen helpen.”