Economie

Partnerbijdrage

Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk

Wanneer u door Nederland heenrijdt, dan ziet u het ongetwijfeld vaak. Beukenhagen een haagbeuken. Alleen de eigenaren van deze hagen halen deze termen zelf ook vaak door elkaar. Logisch, want de meeste mensen waaraan we vragen wat het verschil is tussen een beukenhaag en een haagbeuk zeggen: ‘’Geen toch?’’. Maar er zijn wel wat (belangrijke) verschillen te ontdekken. In dit artikel gaan we u de verschillen en overeenkomsten tussen deze 2 soorten vertellen.


Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk
Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk

De beukenhaag is in Nederland het meest populair ten opzichte van de haagbeuk. Bijna in iedere straat vinden we wel een beukenhaag. Toch is er één land waar deze haag nog populairder is: ‘’België’’. Onze onderburen zijn gek op deze haag. Deze populariteit is goed te verklaren. De beukenhaag is namelijk bladhoudend en zorgt dus voor constante privacy. In de herfst verkleurt deze wel van blad en neemt deze zijn herfstkleur aan. In de herfst en winter moet u echt een kenner zijn om de rode en groene beukenhaag te onderscheiden. Ze zijn dan beide rood namelijk. Ook groeit de beukenhaag bijna overal goed en is hij te verkrijgen in maten tussen de 40 centimeter en 4 meter.

Iets minder populair dan de beukenhaag, maar vaak wel scherper in de prijs, is de haagbeuk. Voor Nederlanders is dit opmerkelijk natuurlijk. Wij hebben altijd meegekregen dat Nederlanders gaan voor een scherpe prijs. Maar hier is dit dus niet het geval. Ook dit heeft een goede reden. De haagbeuk is namelijk ‘’minder’’ bladhoudend dan de beukenhaag. Dit betekent dat deze haag in de winter dus geen goede privacy biedt en dat mensen nog steeds een beetje naar binnen kunnen gluren. Maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Hieronder vindt u een overzicht van alle overeenkomsten en verschillen.

Overeenkomsten

  1. Het blad van beide beuken is allebei groen, tenzij u de rode beukenhaag heeft;
  2. Beide hagen hebben een herfstkleur;
  3. Allebei de hagen zijn ook winterhard;
  4. Zowel de haagbeuk als de beukenhaag kan goed groeien in de zon als in de schaduw, maar beide prefereren de halfschaduw.

Verschillen

  1. De haagbeuk komt uit de familie van de berken. De beukenhaag komt uit de familie van de beuken. Twee verschillende families en wortels dus;
  2. De beukenhaag heeft ook nog een rode kleur als alternatief;
  3. De herfstkleur van de beukenhaag is rood en die van de haagbeuk meer geel;
  4. De haagbeuk maakt zijn lenteblad al vroeg aan in het voorjaar, terwijl dit bij de beukenhaag even duurt. Eerst moet het oude blad er nog af namelijk;
  5. De haagbeuk verliest zijn blad en de beukenhaag geeft het hele jaar door privacy;
  6. Een haagbeuk heeft vaak geen aanplantgrond nodig om te groeien en een beukenhaag wel.

Of u nu de beukenhaag of de haagbeuk zoekt, bij BetuweBomen.nl hebben ze beide.