Economie

Partnerbijdrage

Hoe kies jij je eerste pak voor heren?

Is de tijd aangebroken om voor het eerst van je leven een pak te gaan kopen? Misschien komt er een belangrijk feest aan waar jij er graag patent uit wil zien. Of wellicht ga je ergens werken waar het van je verwacht wordt dat je er pakken draagt. Wat de reden ook is, het is dan belangrijk dat je oplet bij het maken van een keuze. Want hoe kies je nu eigenlijk een pak dat er niet alleen goed uitziet, maar dat daarbij ook nog eens helemaal past bij je persoonlijke stijl?


Leestijd: 3 minuten

Hoe kies jij je eerste pak voor heren?
Hoe kies jij je eerste pak voor heren?

Op zoek naar een nieuw pak heren? Dan is het om te beginnen heel belangrijk dat je een kleur kiest die goed bij je past. Natuurlijk is het dan belangrijk dat je een pak krijgt met een kleur die je persoonlijk mooi vind, maar het is ook goed om ernaar te kijken dat dit pak daadwerkelijk aansluit op hoe je er zelf uitziet. Met de kleur van een pak bepaal je gelijk ook meteen wat je zelf uit wil stralen. Kleuren die eigenlijk altijd wel passen, en waar je standaard ook een goede eerste indruk mee maakt, zijn onder andere donkerblauw, donkergrijs en lichtgrijs. Deze kleuren zijn wat terughoudender, maar zo zorg je er in ieder geval voor dat je geen verkeerde eerste indruk maakt.

Er zijn heel wat mensen die bij een eerste pak kiezen voor een zwart pak. Dit is niet de meest gelukkige keuze. Dit is namelijk bij uitstek een kleur voor meer formele gelegenheden. Daarnaast loop je de kans dat mensen de kleur van je pak gaan associëren met bijvoorbeeld obers in een restaurant of zelfs begrafenisondernemers. Stel dat je gaat solliciteren voor een nieuwe baan. Dan is een goede CV bij je sollicitatiebrief heel belangrijk, maar met een goed pak sla jij ook een goed figuur bij je sollicitatie en maak je jouw kans alleen maar groter. Ga dan liever voor een andere kleur.

Het lijkt logisch: de juiste maat voor je pak kiezen. Let er hierbij echter wel op dat er bij pakken twee verschillende maattabellen zijn. Je hebt een tabel waarbij wordt gemeten in de zogeheten confectiematen, maar ook een tabel waarbij het om lengtematen draait. Confectiematen zijn eigenlijk de standaard maten als het op herenpakken aankomt. Deze maten beginnen bij maat 42, waarbij het getal 42 betekent dat de afstand tussen je schouderbladen 42 centimeter is. Voor veel mensen is dit een goede manier van maten kiezen, maar het kan ook zijn dat bij een pak met maat 48 de schouders goed zitten, maar dat bijvoorbeeld de taille of de lengte niet klopt. In dat geval is het beter om lengtematen of zelfs kwartmaten te gebruiken.

Pakken zijn te krijgen in een groot aantal verschillende soorten materialen. Denk hierbij onder andere aan wol, linnen, zijde of synthetische stoffen. Als je hier een keuze gaat maken, dan heeft dit een aantal verschillende redenen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het materiaal dat jij zelf het mooiste vindt. Het is natuurlijk ook belangrijk om een materiaal te kiezen dat prettig zit. En, niet onbelangrijk, je moet ook voor een materiaal gaan dat lang meegaat. Het is daarbij ook de moeite waard te bekijken welk materiaal echt duurzaam is.

Er zijn heel wat modewinkels te vinden waar je een prachtig pak kunt kopen. Maar let er hierbij wel op dat een pak dat je direct uit de winkel haalt niet altijd perfect zit. De confectiematen zijn redelijk standaard afgestemd, maar als jij geen standaard lichaam hebt kan het als gevolg hebben dat de mouwen te kort zijn, of dat je rug niet geheel bedekt is. Bij vrijwel elke gespecialiseerde herenzaak is het mogelijk om een pak te laten verstellen, of dit zelfs helemaal op maat te laten maken. Wanneer jij hiervoor kiest weet je dan zeker dat het pak voor heren je straks als gegoten gaat zitten!