Economie

Partnerbijdrage

Hoe kun je een dak isoleren?

Wist je dat je met een geïsoleerd dak tot een vijfde van je gemiddelde stookkosten kunt besparen? Je kunt je energiekosten verlagen en je gezin comfortabel houden in de koudste temperaturen. Leer hoe je een dak isoleert, en je zult blij zijn dat je dat deed als de winter komt. Volgens experts kan een geïsoleerd dak een consument namelijk tot 20 procent besparen op zijn gemiddelde winterverwarmingsrekening. Het isoleren van je dak is ook goed voor het milieu, aangezien een lager energieverbruik ook de ecologische voetafdruk van je huishouden verlaagt. Als je een huiseigenaar bent, is het een goed idee om te leren hoe je een dak kunt isoleren.


Leestijd: 2 minuten

Dakisolatie heeft twee belangrijke functies. Allereerst helpt het om de temperatuur in je huis stabiel te houden, ondanks veranderingen in het weer. Dit leidt tot de hierboven beschreven besparingen op de verwarmingskosten. Ten tweede voorkomt het dat vocht je dak beschadigt door condensatie en vochtigheid te voorkomen.

Hoewel het installeren van isolatie van buitenaf eenvoudig kan lijken, vereist het veel gespecialiseerde kennis om het correct te doen. Isolatie moet uiterst zorgvuldig worden geïnstalleerd, zodat er geen openingen zijn waar lucht doorheen kan sluipen. Het vereist ook kennis van lokale bouwvoorschriften en technische dakinformatie zoals R-waarden en klimaatomstandigheden die de algehele prestaties van de isolatie kunnen beïnvloeden. Als je er zeker van wilt zijn dat het werk goed wordt gedaan, kun je het beste werken met een ervaren dakdekker.

Als het gaat om het daadwerkelijk isoleren van een dak, hangt dit grotendeels af van het type isolatie dat je voor je huis kiest. Dit is een van de redenen waarom het een goed idee is om met een ervaren dakdekker te werken. Zij kunnen de ruimte onderzoeken die je probeert te isoleren, eventuele bestaande problemen met het dak opsporen en het meest efficiënte type isolatie aanbevelen voor je specifieke situatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten isolatie en het proces dat nodig is om ze te installeren:

Sproeischuim is een van de meest voorkomende soorten dakisolatie. Een dakdekker spuit polyurethaanschuim direct op de onderkant van je dakterras, vult alle scheuren en spleten en beschermt je dak tegen onverwachte luchtstroom.

Bij dit type isolatie blaast een dakdekker de isolatie van glasvezel of cellulose rechtstreeks op de moeilijk bereikbare plaatsen in je dak. Dit is een goede optie als de toegang tot je dak op de een of andere manier wordt belemmerd, omdat het kan worden aangebracht met een lange buis in plaats van direct contact.

Isolatierollen zijn de meest voorkomende vorm van isolatie in daken. Dit zijn dekenachtige rollen glasvezel die kunnen worden uitgerold en direct onder je dakterras kunnen worden geplaatst, en ook in de gevoelige hoeken en gaten van je zolder. Dit zijn de eenvoudigste isolatieopties, hoewel ze dezelfde problemen hebben als losse vulling van glasvezel en met zorg moeten worden behandeld.

Deze isolatie bestaat uit hardschuimplaten die je onder je dakterras kunt plaatsen en ook kunt gebruiken om eventuele andere gaten op je dak op te vullen. Dakdekkers houden van onder meer PIR platen met OSB omdat ze duurzaam zijn en naar behoefte op elke gewenste maat kunnen worden gesneden en vervolgens zonder extra arbeid direct op de plaats kunnen worden geplaatst waar ze heen moeten.