Economie

Partnerbijdrage

Hoezo, desinfecterende handgel slecht voor ringen?

Rotterdam, januari 2021 – Sinds de COVID-19 uitbraak zijn er steeds meer aannames over het gebruik van desinfecterende handgel. Eén van deze aannames is dat het overmatig gebruiken van desinfecterende handgel verlovingsringen kan beschadigen. DiamondsByMe heeft hiervoor een artikel gepubliceerd, waarin duidelijk wordt dat de handgel niet schadelijk is voor verlovingsringen.


Leestijd: 2 minuten

Hoezo, desinfecterende handgel slecht voor ringen?
Hoezo, desinfecterende handgel slecht voor ringen?

In deze tijd van COVID-19 wordt desinfecterende handgel overal gebruikt. Via een artikel werden er meerdere fabels gepubliceerd over het beschadigen van verlovingsringen door overmatig gebruik van desinfecterende handgel. Zo zou het de ring beschadigen, de steen kon mogelijk loskomen en de ring zou haar glans verliezen. Volgens Remco Broekhuis, eigenaar van DiamondsByMe en goudsmid, is dit niet waar. De ringen kunnen wel beschadigd lijken. Dit komt doordat er een vieze laag op de ring ontstaat door het smeren van handgel of crèmes en door grof om te gaan met de ring bij het schoonmaken en aanbrengen van handgel.

Zilveren ringen oxideren bij een hogere zuurgraad en kunnen zo zwart kleuren. Hierdoor lijkt het alsof de ring beschadigd is. Dit heeft echter met een natuurlijke reactie te maken. Gouden ringen die niet 24 karaat (99% zuiver goud) zijn, hebben een toevoeging van zilver of een ander edelmetaal. Hierdoor kan een 8 karaat gouden ring met een toevoeging van zilver ook zwart kleuren, waardoor het lijkt alsof de ring beschadigd is.

Daarnaast is goud anti-corrosief, waardoor het onmogelijk is dat desinfecterende handgel ooit schade zou toebrengen aan het materiaal. Het enige wat goud kan schaden is koningswater, maar dit mengsel van geconcentreerd zout- en salpeterzuur is extreem schadelijk voor de mens. De kans dat iemand hiermee in aanraking komt is zeer klein. Wat handgel wél kan veroorzaken is een extra laag over de ring en steen. Hierdoor kan de ring wat doffer worden, maar dit is simpel op te lossen door de ring schoon te maken.

Het loskomen van de steen van een ring zal vrijwel nooit gebeuren, mits er goed met de ring wordt omgegaan. Zo is het van belang om bij het desinfecteren van handen en/of de ring, zachtjes de handgel in de handen te wrijven. Door overmatig boenen is het mogelijk dat de zetpoten van de ring die de steen op zijn plaats houden vervormen. Hierdoor is het wel degelijk mogelijk dat de steen loskomt. Dit komt echter niet door de handgel zelf, maar door de methode van het aanbrengen.

Ook bij het schoonmaken van de ring is het mogelijk dat de zetpoten beschadigd worden. Zo is het van belang dat bij het schoonmaken er niet overmatig geboend wordt. Gebruik een plastic beker met warm water en een druppel Dreft. Leg de ring hier in voor één minuut en poets de ring voorzichtig met een zachte tandenborstel. Gebruik zachte tikkende bewegingen om de ring goed schoon te krijgen zónder de zetpoten te beschadigen.

DiamondsByMe is een ambitieuze online juwelier die is ontstaan uit pure liefde voor het vak: goudsmid. Het bedrijf combineert de ambacht met nieuwe technologieën om zo handgemaakte sieraden aan te bieden tegen een schappelijke prijs. Daarnaast streven ze naar duurzaam ondernemerschap en volgen ze hierbij de waardes van Responsible Jewellery Council (RJC), een non-profit certificeringsorganisatie die de standaard normen in de juwelen keten bepaalt.