Economie

Hotel Watertoren West: eerste hotel dat helemaal gasloos is

Hotel Watertoren West heeft onlangs het label Groen Genieten uitgereikt gekregen. Met dit duurzaamheidslabel wil Groningen Werkt Slim horecaondernemers aansporen om aan de slag te gaan met verduurzaming. Het hotel in de historische watertoren kreeg het label onder andere omdat het als een van de eerste hotels volledig gasloos is. Julian Hendriks, bestuurder bij Hotel Watertoren West is blij met het label: “Het is voor ons belangrijk milieubewust bezig te zijn. Voor Groningen, voor Nederland én alles daarbuiten.”


Leestijd: 2 minuten

Wat voor plek is de watertoren?

“Hotel Watertoren West is geen doorsnee hotel. Er zijn hier twaalf hotelappartementen gevestigd. Dit zijn geen gewone hotelkamers, maar appartementen met een luxe keuken en meerdere badkamers. Doordeweeks komen hier voornamelijk zakelijke gasten. In de weekenden vooral toeristen.”

En vervullen jullie ook nog andere functies?

“De watertoren is natuurlijk een bekend, historisch gebouw in Groningen. Stadjers voelen zich daardoor toch een beetje eigenaar van het gebouw. We willen er daardoor ook wel een beetje voor hen zijn. Zo hebben we boven in het gebouw onze Skylounge, een prachtige bar met 360 graden uitzicht over de stad. Op zondag tussen 10 en 14 uur is deze open voor publiek en kun je er terecht voor koffie, thee en gebak. En beneden in de lobby hebben we kunstexposities die een aantal dagen in de week te bezoeken zijn.”

En nu hebben jullie het label Groen Genieten gekregen. Was het lastig om zo’n oud pand te verduurzamen?

“Toen we begonnen met de verbouwing was het gebouw een groot gapend gat met een trap. Dus alles moest over de kop, maar met behoud van authentieke details én duurzaam. Dat was een grote uitdaging want alles hier is rond en er is veel regelgeving waar we aan moeten voldoen omdat we in een monumentaal pand zitten. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen zonnepanelen op het dak.”

Wat maakt het hotel nu zo duurzaam?

“We zijn volledig gasloos en stoten weinig CO2 uit. We hebben alles goed geïsoleerd en speciale ramen laten plaatsen. Niet alleen om door naar buiten te kijken, maar ook in het plafond. Daar zorgen ramen ervoor dat de warmte niet verdwijnt terwijl de originele details boven in de toren wel zichtbaar blijven vanuit de Skylounge. Verder hebben we automatische tijdschema’s voor de verwarming en zetten we de verwarming helemaal uit als een kamer leeg staat.”

Dit artikel staat ook in de Groninger Ondernemers Courant, die een dezer dagen bij ruim 11.000 ondernemers in Groningen op de mat ligt.