Economie

Huizenprijzen Groningen afgelopen decennia meest gestegen

Hoewel de huizenprijzen in de Randstad hoger liggen dan in Groningen, zijn de prijzen in de provincies Groningen en Zeeland het meest gestegen als je naar de lange termijn kijkt. Sinds 2000 is de gemiddelde verkoopprijs in Groningen met 180 procent gestegen, in Zeeland gaat het om 176 procent. In Utrecht en Noord-Holland zijn de stijgingen sinds 2000 respectievelijk 126 en 149 procent.


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de gemiddelde transactieprijs van koopwoningen van de afgelopen jaren. In 2023 was de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning ruim 416 duizend euro, ruim 12 duizend euro lager dan in 2022, de eerste daling sinds 2013. In de provincie Groningen daalde de transactieprijs van ruim 319 duizend naar ruim 313,5 duizend. In de gemeente Groningen ging het om een daling van krap 354 duizend euro naar krap 350 duizend euro.

In de gemeente Bloemendaal werd het afgelopen jaar gemiddeld het meeste betaald voor een bestaande koopwoning (ruim 1 miljoen). In Pekela werd gemiddeld het minst betaald (215,8 duizend).

Transactieprijs geen indicator voor huizenprijs

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen, waarover het CBS maandelijks publiceert, wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen, waardoor hiermee prijsontwikkelingen in tijd te volgen zijn.