Economie

Huizenprijzen stijgen de komende jaren verder

De huizenprijzen zijn torenhoog en zullen de komende jaren nog verder oplopen. Dat verwacht de ABN Amro. Na een prijsstijging van 15 procent in 2021, verwacht de bank voor 2022 een prijsstijging van 12,5 procent en voor het jaar daarop een stijging van 5 procent. Dat blijkt uit een rapport dat de bank gisteren, donderdag, heeft gepubliceerd.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde
Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde

Prijzen in Groningen stijgen minder sterk dan in Randstad

In Groningen zullen de prijzen naar verwachting wel minder snel stijgen dan in de Randstad. De Randstad is ondanks de hoge huizenprijzen populair, waardoor de prijzen met name in Amsterdam en Utrecht sterk stijgen.

Keuze uit anderhalf huis

Het vinden van een geschikte woning wordt door de hoge prijzen steeds moeilijker. Ook staan er steeds minder huizen te koop. ABN Amro laat in het rapport weten dat de schaarste-indicator – die het aanbod vergelijkt met het aantal transacties en daarmee aangeeft uit hoeveel huizen kopers kunnen kiezen – in het derde kwartaal op anderhalf huis stond. Eigenlijk hebben kopers dus nauwelijks keus. 

Groenere omgeving, maar niet weg uit de stad

Volgens het rapport neemt de belangstelling voor wonen in een groene omgeving toe, maar er is geen massale uittocht uit de stad te zien. Kopers die vertrekken uit steden, verhuizen meestal naar een buitenwijk of een andere stad. Slechts een op de twintig kopers die de stad verlaat, kiest voor een meer landelijk huis, liefst in dorpjes met goede voorzieningen en mooie omgeving. Dat aantal is laag doordat mensen verbonden willen blijven met de arbeidsmarkt. Ook hechten ze waarde aan een goede bereikbaarheid van hun werkplek. 

Gedwongen boven de vraagprijs bieden

Doordat kopers niet veel keus hebben op de huidige woningmarkt, zijn veel kopers gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Acht op de tien kopers doen dat, met als gevolg dat transactieprijzen blijven stijgen. Afgelopen november was de gemiddelde verkoopprijs 404.000 euro, ruim een vijfde hoger dan het jaar ervoor, toen de verkoopprijs nog 60.000 euro lager lag.