Economie

In 2022 staat bijna kwart van de winkels in Groningen leeg

De winkelleegstand in Groningen stijgt de komende jaren naar verwachting met zo’n negentig procent. Op 1 oktober stond ongeveer 11,9 procent van de winkelpanden leeg en dat stijgt naar 22,4 procent in 2022. Bijna een kwart van de winkels staat dan leeg. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).


Leestijd: 1 minuut

In 2022 staat bijna kwart van de winkels in Groningen leeg
In 2022 staat bijna kwart van de winkels in Groningen leeg

Ook in de rest van het land stijgt de winkelleegstand. Naar verwachting gaat het om een gemiddelde toename van zo’n 40 procent. Volgens het PBL is er voor in de grotere binnensteden veel leegstand. De leegstand werd al verwacht, maar de coronacrisis versnelt de beweging. 

In Amsterdam wordt de komende jaren een stijging van de leegstand van 152,3 procent verwacht, maar dan komt de leegstand uit op 14,6 procent. Na Amsterdam volgt Groningen in de landelijke lijst met stijging van 88,2 procent. 

Het PBL adviseert niet om snel de binnensteden te herinrichten. In het verleden werden leegstaande winkelpanden omgebouwd tot woningen of horecaondernemingen. Sommige aanloopstraten lenen zich daar beter voor dan anderen. De coronacrisis zorgt er nu ook voor dat er weinig wordt geïnvesteerd in nieuwe horeca. Het PBL adviseert dan ook om meerdere scenario’s uit te werken en de ontwikkelingen rondom het coronavirus af te wachten.