Economie

In elektrische auto het Groninger land ontdekken

Een toeristische tour door de provincie, en dat in een elektrische deelauto. MobiNoord en Groningen Connect hebben de handen ineengeslagen, en bieden nu de mogelijkheid om mensen kennis te laten met elektrisch rijden waarbij ze onderweg verhalen horen over bijzondere locaties uit de regio. De route voert door de gemeenten Westerkwartier en Het Hogeland en doet plaatsen aan als Aduard (klooster), Leens (Verhildersum), Noordpolderzijl, Warffum en de Eemshaven.


Leestijd: 1 minuut

In elektrische auto het Groninger land ontdekken
In elektrische auto het Groninger land ontdekken

Wie via de MobiApp een rit boekt in een van de elektrische deelauto’s, ontvangt gratis een toegangscode voor deze toer. 

Deze route was tot nu exclusief voor de bustour The Grone die door de Corona-periode niet rijdt. Om bewoners en bezoekers toch een leuk alternatief te bieden als vakantie in eigen land, ontstond dit aanbod.

Deelnemers kunnen de route of de verschillende bezoeklocaties zelf bepalen en zo de route aanpassen aan hun tijd of interesses. Onderweg biedt The Grone app interessante informatie over het landschap, gebouwen, de natuur en onder meer het thema water. Ook is er een verhalenverteller die al rijdend een inkijkje geeft in de rijke historie. Er zijn diverse stops te maken bij musea, mooie fotoplekken, een molens of dorpjes als Ezinge en Niehove.

Er zijn in totaal negen deelauto's. De auto's staan in Zuidhorn, Winsum en Uithuizen, Leek, Marum en Grootegast.

De volledig elektrische auto’s – Nissan Leaf – reserveer, open en betaal je met de MobiApp. De auto heeft een bereik van 180 tot 200 kilometer en de route bedraagt circa 110 kilometer. Rijders die een Mobi-account aanmaken ontvangen als kennismaking een rijtegoed van € 10,-. Daarmee zijn de eerste uren van de rit gratis.

Duurzaam toerisme

Deze zomer-actie is voor Groningen Connect en MobiNoord de eerste samenwerking en pilot om te ervaren hoe rijders de app en route gaan gebruiken. Ze hebben samen met een aantal toeristische organisaties verkend of dit soort thema-routes een kans kan zijn om eco-toerisme en toerisme in eigen land op een creatieve wijze vorm te geven. Vanuit diverse gemeenten en organisaties is al aangegeven dat een uitbreiding naar andere routes en groene arrangementen met ook fietsen en boten, hun interesse heeft.

Foto’s: Droninger en A. Scholtens