Economie

Partnerbijdrage

Inspirerende blije kleren uit het noorden

Menen we dat noorderlingen vooral gaan voor minimalistisch en sober? De Denen lijken dit voorjaar uit te pakken met wijde kleding in alle mogelijke kleuren. Inclusief bloemprint. Heerlijk inspirerend!


Leestijd: 2 minuten

Inspirerende blije kleren uit het noorden
Inspirerende blije kleren uit het noorden

Wijde jassen, wijde tassen. Klinkt goed en draagt lekker. Zo kunnen we een van de modebeelden uit het noorden wel duiden. Het gaat vooral om een stukje bewegingsvrijheid dat de noorderlingen voorop hebben staan als het om de mode gaat.

Deze vrijheid uit zich in ‘blije kleren’ zoals deze wel genoemd worden. Het zijn vooral de Denen die hier op deze manier uiting aan geven. Ze behoren overigens tot een van de beste geklede volkeren ter wereld, dus…

Lekker relaxte sfeer

Grappig dat dit enigszins in contrast staat met wat we altijd dachten, dat Scandinaviërs vooral voor strak design gaan. De A-lijn als het om jurkjes gaat, minimalistisch als het gaat om accessoires, en qua kleuren vooral pastel of zwart en wit.

Ze hebben het nu duidelijk over een andere boeg gegooid en zwierige rokken, een grote sjaal en de bloemenprint winnen terrein. Mogelijk hebben zij zich laten inspireren door eveneens volkeren die dichtbij de zee leven en die zich wat frivoler uiten in kleuren als helderblauw en het geel van zand. Of dat nu afkomstig is van een strand of uit de woestijn. Hoe het ook zij, de kleding krijgt op deze manier een echte laissez faire sfeer, die staat voor een relaxte manier van leven.

Gespen met bloemmotief

Zijn de hippies terug met een riem met grote gesp in bloemmotief? Dat zou best eens kunnen. Vikingen en hippies (denk: Marrakech) en zandstranden. Al deze zaken hebben duidelijk een overeenkomst: leven in vrijheid en met een open positieve blik op de toekomst.

Wat let ons dan nog om de Deense mode te omarmen en ons dit voorjaar te kleden in zwierige rokken met wijde jassen er overheen, grote schoenen die gewoon lekker lopen en ons haar los. We dragen er tassen bij met bloemmotieven, gevuld met ons favoriete boek, smartphone en portemonnee. En een bosje bloemen, uiteraard.