Economie

Partnerbijdrage

Is een foto op je cv wel echt nodig?

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan moet je cv natuurlijk tiptop in orde zijn. Het curriculum vitae bestaat uit vele onderdelen. Zo kan ook een foto van jezelf toegevoegd worden aan je cv. Of het verstandig is om dit te doen is nog altijd de vraag. Hier valt namelijk geen eenduidig antwoord op te geven. Sterker nog, de mensen zijn hier echt flink over verdeeld. De een is een groot voorstander van een cv mét foto, terwijl dit voor de ander juist een grote afknapper is. Met andere woorden, je mag helemaal zelf beslissen of je een foto van jezelf plaatst in je cv.


Leestijd: 3 minuten

Is een foto op je cv wel echt nodig?
Is een foto op je cv wel echt nodig?

In Israël hebben twee universiteiten onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Hieruit bleek dat het gebruiken van een foto op het cv zowel positieve als negatieve effecten heeft. Voor aantrekkelijke vrouwen had dit namelijk bijvoorbeeld vaak een negatief effect. Uit het onderzoek bleek zelfs dat zij 40 procent meer kans hadden op een uitnodiging als ze een cv zonder foto versturen in plaats van een cv met foto. Voor mannen bleek juist precies het tegenovergestelde waar. Aantrekkelijke mannen werden namelijk sneller uitgenodigd voor een gesprek, zo bleek uit dit Israëlische onderzoek. Mogelijk komt dit doordat maar liefst 93 procent van de mensen die de sollicitaties moesten beoordelen vrouwen waren in dit onderzoek.

Of je wel of niet een foto van jezelf toe wilt voegen aan je cv hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Toch is het verstandig te doen, als je tenminste kijkt naar de voordelen wat dit met zich mee brengt. Zo zul je sneller opvallen, wat vooral het geval is als de meerderheid geen foto geplaatst heeft op het cv. Daarnaast zal het persoonlijker zijn, hierdoor zul je beter onthouden worden. Bovendien zegt de foto meestal iets over je persoonlijkheid, het draagt dan ook bij aan je personal branding. Een foto kan bovendien aantonen dat je een representatief uiterlijk hebt, wat bij sommige banen echt van toepassing en zelfs belang is.

Als je alleen naar de voordelen van het hebben van een cv met foto kijkt dan is de keuze snel gemaakt. Je zult dan namelijk direct een selfie toevoegen aan je curriculum vitae. Toch kan dit ook zorgen voor nadelen. Zo kan het zorgen voor jaloezie, wat het geval was bij het Israëlische onderzoek. Ook kan het afleidend werken, terwijl de inhoud van je cv natuurlijk belangrijker is dan je foto. Daarnaast kan een foto een slechte eerste indruk wekken. Dit is vooral het geval wanneer de foto van een slechte kwaliteit is, maar ook doordat de lezer vooroordelen heeft op basis van je foto. Dit kan, helaas, zelfs zover gaan tot discriminatie, wat nog altijd een groot probleem is.

Kies je er wel voor om een foto toe te voegen aan je cv? Dan is het van belang dat de foto recent gemaakt is. Het moet bovendien goed belicht zijn, wat de kwaliteit zal verbeteren. Een rustige achtergrond is ook zeker een aanrader. Daarnaast is het verstandig om oogcontact te maken en te glimlachen op de foto. Dit zal het namelijk persoonlijker maken, terwijl lachen ook nog eens aanstekelijk werkt. Kleding is hierbij tevens van belang. Zorg dus voor een formele outfit die past bij je sector. Zo zul je professionaliteit uitstralen. Qua technische aspecten is het slim om de afmetingen van een pasfoto te gebruiken om een portretfoto te maken.

Bij een cv met foto zijn er dus do’s, maar er zijn ook zeker dont’s. Zo zijn over- of onderbelichte foto’s not done. Foto’s op vakantie of in een uitgaansgelegenheid zijn zelfs nog erger, vooral als alcoholische drankjes zichtbaar zijn. Een selfie is ook niet bepaald verstandig, net zoals een foto waarop je wegkijkt. Zorg er bovendien voor dat je niet verleidelijk in de camera kijkt. Het dragen van vrijetijdskleding wordt daarnaast ook niet aangeraden, al hangt dit wel een beetje van je sector af. Wat wel echt belangrijk is, is dat de foto niet een drukke achtergrond heeft. Dit zal afleidend werken.