Economie

Partnerbijdrage

Isoleer daken en muren om energie te besparen

De energierekening gaat omhoog. Hoe je het ook went of keert; gas en licht wordt duurder. Nu wordt er natuurlijk compensatie beloofd, maar er zijn nog allemaal andere dingen die je kan doen om de hoogte van de rekening voor jou positief te beïnvloeden. Te beginnen met het isoleren van het dak en de muren. Deze tips zijn vooral bedoeld voor huiseigenaren. Woon je in een huurhuis? Spreek dan de woningbouwvereniging erop aan om – indien dat nog mogelijk is – het huis beter te isoleren.


Leestijd: 3 minuten

Isoleer daken en muren om energie te besparen
Isoleer daken en muren om energie te besparen

Hou warmte binnenshuis

Warmte stijgt altijd op van boven naar beneden en zoekt plekken om de woning weer te kunnen verlaten. Gaten en kieren zijn hiervoor zeer geschikt. Isolatielekken in huis zorgen ervoor dat je de verwarming veel te hoog zet. Met goede isolatie houd je warmte binnenshuis. Het meeste resultaat boek je als je grote oppervlakten kan isoleren. Denk hierbij aan de buitenmuren en het dak. Als je spouwmuren en het dak nog niet goed geïsoleerd zijn, dan is dat het eerste wat je kunt doen om de energierekening te beïnvloeden. Je hoeft immers de verwarming minder hoog te zetten als daken en muren goed geïsoleerd zijn. Voor het isoleren van (schuine) daken en spouwmuren gebruik je PIR isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn kant-en-klaar en kun je dus direct gebruiken. Je zaagt ze met gemak op maat en plaatst ze moeiteloos. Zo kun je heel snel het huis isoleren.

PIR isolatie voor daken en muren

Het fijne aan PIR isolatieplaten is dat ze niet te zwaar zijn, maar wel heel goed isoleren. Het zijn een soort schuimplaten die vergelijkbaar zijn met PUR isolatieschuim. De naden tussen de platen kun je zelfs het beste met PUR isolatieschuim opvullen. De fijne platen passen met gemak in kleinere ruimtes, zodat je zelfs de zolder of vliering met gemak kan isoleren. De platen zijn heel sterk en zijn geschikt om over te lopen. Dat is de reden waarom je met PIR isolatieplaten platte daken kan isoleren. Heb je een dakterras? Isoleer dan het dak gerust met dit type isolatiemateriaal, zodat je op en top geniet van de warmte in huis.

Tochtstrips en isolatieglas

Als je toch bezig bent met het isoleren van je huis, dan is het goed om meteen kritisch te kijken naar andere plekken waar warmte het huis zou kunnen verlaten. Heb je al aan isolatieglas gedacht voor de ramen? Denk hierbij aan dubbel of triple isolatieglas. En tocht het niet langs ramen en deuren? Met speciale strips kun je ervoor zorgen dat ramen en deuren strakker sluiten. Dat scheelt weer in verwarmingskosten. En plak radiatorfolie achter de verwarming, zodat warmte weer terug naar binnenkomt en niet via de buitenmuur verdwijnt.

Isolatielekken opsporen

Het opsporen van isolatielekken in huis is overigens heel gemakkelijk. Je kan dit overlaten aan een professioneel bedrijf wat vervolgens met een warmtecamera een scan van de woning komt maken. Daarnaast is het mogelijk om met bijvoorbeeld een kaars langs ramen (pas wel op met gordijnen en andere raamdecoratie) en deuren te gaan. Als het tocht, zal de vlam meer gaan bewegen. Het beste test je dit met een paar waxinelichtjes. Hoe sneller de vlammetjes bewegen, des te groter is de luchtstroom. Vervolgens kun je dus de tochtstrips aanbrengen langs de ramen en dan de tekst nogmaals uitvoeren om te kijken of het geholpen heeft.

Zet de thermostaat lager

Als je alles goed geïsoleerd hebt, dan kan de thermostaat wat lager, want de warmte blijft beter binnenskamers. Toch zal dat even wennen zijn. Geef jezelf daarom de tijd om te wennen aan dat graadje lager. Ben je eenmaal gewend? Zet de thermostaat dan nog een graadje terug. Met een warme trui en fijne (wollen) sloffen zal je merken dat je je net zo lekker behaaglijk voelt, terwijl je minder verbruikt. En dat vind je portemonnee dan weer fijn – en je energierekening. Je hoeft overigens ook niet het hele huis te verwarmen. De slaapkamer en badkamer bijvoorbeeld mogen best wat koeler zijn. Dat geldt ook voor de keuken, behalve als dit een echte woonkeuken is. Kijk eens kritisch naar wat je allemaal kan aanpassen in je woning en dan zit je er van de winter toch warmpjes bij.