Economie

Jonge Groningse nieuwkomers vertonen eigen films over vrijheid op Nederlands Film Festival

Jonge nieuwkomers uit Groningen hebben hun eigen korte film gemaakt rondom het thema ‘vrijheid’. Meer dan 750 jonge migranten uit heel Nederland maakten tijdens het project Ithaka Filmt van Common Frames hun eigen films. Talentvolle leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) Groningen werden vervolgens geselecteerd voor de Ithaka Film Academie, waarbij de jongeren onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhalen verfilmden. Het resultaat wordt op 28 september 2022 vertoond op het Nederlands Film Festival.


Leestijd: 2 minuten

Jonge Groningse nieuwkomers vertonen eigen films over vrijheid op Nederlands Film Festival
Jonge Groningse nieuwkomers vertonen eigen films over vrijheid op Nederlands Film Festival

In de film Peace of Cake, gemaakt door de leerlingen uit ISK Groningen, moet Jani voor de klas over haar ouders vertellen. Pestkoppen grijpen direct hun kans. Filmprofessional Margriet Jansen vertelt: "We hebben het met de leerlingen veel gehad over wat vrijheid voor hen betekent. Zo ervoer een van de leerlingen in Nederland eindelijk de vrijheid waar hij zo naar verlangde en ervaarde de hoofdrolspeelster van de korte film de vrijheid om zich te kunnen ontwikkelen in haar passie: acteren. Het gevoel van vrijheid verdwijnt door discriminatie of pesten, voor de jongeren een belangrijk onderwerp waar zij ervaring mee hebben. Hoe daarmee om te gaan? Vluchten leek de beste optie. Maar is vluchten wel de beste optie als je gepest wordt? In de film Peace of Cake is een andere keuze gemaakt.”

De jonge filmmakers zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlands onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit (hebben) ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer van het project: “Het was voor de jongeren heel bijzonder om in hun films met het thema vrijheid aan de slag te gaan. Het zijn nieuwkomers met diverse achtergronden en culturen, waardoor er ook verschillende perspectieven rondom het onderwerp werden gedeeld. Door goed samen te werken kwamen ze tot hun zelfbedachte verhaal. Ik ben echt onder de indruk van de originele films die de jongeren hebben gemaakt.”

Premières Ithaka Film Academie wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Kinderpostzegels, Triodos Foundation, Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort. Tickets voor het evenement zijn vanaf 1 september gratis verkrijgbaar via www.filmfestival.nl.

Stichting Common Frames

Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Foto: Common Frames