De veertig meter hoge pijp en bijbehorend fabrieksgebouw kennen een veel langere geschiedenis. Al meer dan honderd jaar domineert ze de skyline van het Groningse Ebbingekwartier. Het verhaal begint in 1892, wanneer Gerzon’s Vleeschconservenfabriek zich er vestigt, aan het toen nog niet gedempte Boterdiep. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 80 mensen, conservenblikjes werden zelf geproduceerd en sinds 1916 rookten ze de vleeswaren in de toen net nieuw gebouwde schoorsteenpijp.
Nog een bekende oud-gebruiker van het fabriekspand: meubelfabriek OpMaat. Toen dit bedrijf in 2015 besloot te verhuizen naar een meer praktische plek, namen de huidige eigenaren Bart Kempinga, Karin Elferink en Petra Koonstra samen met internetbedrijf Concept7 het initiatief tot een ingrijpende make-over. Mét behoud van historische details: dikke metalen koeldeuren, wandtegeltjes in slagerijstijl en het karakteristieke zaagtanddak rond de schoorsteenpijp.
De Pijp vandaag de dag
En nu is de inrichting compleet veranderd. Snel internet, hippe lampen en warme vintage tapijten in de industriële omgeving waar de geschiedenis nog steeds voelbaar is.
De dagelijkse leiding is sinds zes jaar in handen van Ella Huizinga. Grootste succes? “We krijgen veel complimenten over de sfeer onderling, dat is iets ongrijpbaars. Er wordt hier hard gewerkt; dankzij de totaal verschillende disciplines kunnen pandgenoten elkaar ook ondersteunen en aanvullen waar nodig, al is het maar voor de ontbrekende puntjes op de i. Ze ondernemen veel dingen samen en geleidelijk aan is het ook wel een soort vriendengroep geworden. Mooi om te zien.”
Feest: 10 jaar De Pijp
Zaterdag 30 augustus is er de feestdag ‘Goed op Stoom – de eerste 10 jaar’. Van 15.00 uur tot middernacht is er een gevarieerd programma, voor wie in het pand werkt, heeft gewerkt, er wel eens een ruimte heeft gehuurd of op een andere manier samenwerkt met De Pijp.
Aanmelden kan tot 9 augustus via deze link

(Foto: Kim van Giesen)