Economie

Partnerbijdrage

Kan ik subsidie op zonnepanelen krijgen voor mijn huis in Groningen?

De energierekeningen worden alsmaar hoger en dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen willen verduurzamen om energie op termijn te kunnen besparen. Sowieso is het milieu een belangrijk maatschappelijk thema. Maar goed, om bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen zal je eerst moeten investeren. Hoe bespaar je hierop en kun je subsidie pakken op zonnepanelen? Misschien wel! We vertellen er meer over.


Leestijd: 3 minuten

Kan ik subsidie op zonnepanelen krijgen voor mijn huis in Groningen?
Kan ik subsidie op zonnepanelen krijgen voor mijn huis in Groningen?

Groningse subsidie: verduurzaming en verbetering gebouwen

Subsidie zonnepanelen op jouw adres? Dat hangt er maar net vanaf waar je woont. Momenteel kunnen eigenaren van woningen in het aardbevingsgebied een subsidie krijgen op duurzame maatregelen, waaronder zonnepanelen, maar ook raam-, vloer- en dakisolatie, een warmtepomp, zonneboiler en douche-warmteterugwinning. Het gaat om woningen die op 6-11-2020 opgenomen waren in het Versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen. Zij kunnen voor verduurzaming een subsidie krijgen tot €7.000.

Ook woningen die in de Waardedalingsregeling staan en woningen met de postcodes 9689, 9681 en 9682 komen in aanmerking mits het huis vóór 1 januari 2016 is gebouwd. De subsidie kan oplopen tot €10.000. Er is wel een kleine kanttekening, want momenteel is de subsidiepot voor deze woningen leeg. Mogelijk zou er dit jaar extra subsidie voor deze doelgroep beschikbaar moeten komen. Bekijk hier alle lopende subsidies voor gemeente Groningen. Voor updates kun je daarnaast de website van gemeente Groningen in de gaten houden.

Sowieso btw op zonnepanelen besparen

Of je nu wel of niet binnen het subsidie programma valt, je kunt sowieso 21% btw op je aankoop besparen. Voor zonnepanelen die tot en met 2022 gekocht worden kan het btw-bedrag in de meeste gevallen teruggevraagd worden via een formulier van de Belastingdienst. Vanaf 2023 wordt de btw op zonnepanelen compleet afgeschaft, zodat je zelfs geen moeite meer hoeft te doen middels het formulier.

Wat kosten zonnepanelen?

Nu ben je wellicht nog wel benieuwd naar de prijs van een zonnesysteem. Dat hangt af van meerdere factoren, waaronder de gekozen aanbieder, de kwaliteit van de panelen, garantie en uiteraard ook je stroomverbruik. Meestal kun je uitgaan van een bedrag tussen de €3.500 en €5.000. Wil je een specifiekere indicatie van de kosten zonnepanelen op basis van jouw verbruik? Dan kun je de Dakscan doen bij aanbieder Sungevity. Vul je adres en verbruik in om tevens te zien hoeveel je kunt besparen met een zonnesysteem.

Razendsnel terugverdienen

Je wilt natuurlijk ook weten hoe snel je die zonnepanelen terug kunt verdienen. Normaal gezien mag je een terugverdientijd van zes tot acht jaar aanhouden. Mocht je subsidie krijgen, dan is de investering lager en zal je in theorie het zonnesysteem dus nóg sneller terugverdienen.

Wat nog wel belangrijk is als je kiest voor zonnepanelen, is dat je het aantal panelen zo goed mogelijk af laat stemmen op je verwachte verbruik. Tot en met 2025 kun je namelijk nog 100% salderen, oftewel overtollige energie terug leveren aan het net. Vanaf 2026 wordt het te salderen percentage afgebouwd, om vanaf 2031 compleet te vervallen. Door het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen, houd je zo min mogelijk overschot en is de terugverdientijd van zonnepanelen zo optimaal mogelijk.

Energiebespaarlening in Groningen

Mocht je nou niet in aanmerking komen voor de subsidie, of de zonnepanelen sowieso niet kunnen bekostigen, dan heeft de gemeente Groningen nog een interessante regeling voor je klaarstaan. Namelijk de Energiebespaarlening. Hiermee kun je tot maximaal €25.000 lenen voor het nemen van duurzame maatregelen. De rente is relatief laag en je hebt de optie op vervroegd af te lossen zonder extra kosten. Je kunt de lening ook vastzetten tot een periode van twintig jaar. Dat is financieel gezien vaak interessanter dan het verhogen van de hypotheek. Mogelijk zal er vanaf najaar 2022 ook een lening beschikbaar komen met een rentetarief van 0%, voor woningeigenaren met een laag inkomen.