Economie

Partnerbijdrage

Kies voor een omscholingstraject tot data analist

Steeds meer organisaties maken in hun besluitvorming gebruik van data. Besluiten worden niet langer genomen op basis van gevoel, maar op basis van hetgeen cijfers managers vertellen. De verwachting is dat datagedreven werken een aanhoudende trend is, waarvan de toepassing de komende jaren verder toe zal nemen. Het maakt het voor mensen die ontevreden zijn over hun huidige functie interessant om een omscholingstraject tot data analist te volgen. In het bijzonder, omdat relevante trainingen op het gebied van data onder de STAP-budget opleidingen van verschillende opleidingsinstituten vallen. Zo hoeft men het omscholingstraject niet volledig zelf te bekostigen; er wordt maximaal 1.000 euro vanuit de overheid vergoed.


Leestijd: 1 minuut

Kies voor een omscholingstraject tot data analist
Kies voor een omscholingstraject tot data analist

Wie kiest voor een functie als data analist, heeft de keuze uit tal van verschillende werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan een marketingbureau, waar een data analist op basis van cijfers over het aantal bezoekers en bijvoorbeeld de conversie daarvan bepaalt welke lijn er gevolgd moet worden binnen de marketingstrategie. Trekt de organisatie de juiste bezoekers naar de website? Zijn pagina’s zodanig ingericht, dat een bezoeker voldoende aangezet wordt tot het uitvoeren van een actie? Enzovoorts. Iemand die dit aanspreekt, heeft baat bij een Google Analytics training, waarin wordt uitgelegd hoe men de beschikbare data kan analyseren om tot relevante adviezen en conclusies te komen. 

Binnen andere organisaties richt een data analist zich op het optimaliseren van de supply chain. Kunnen processen versneld worden middels automatisering? In welke stap binnen het productieproces is het aantal gemaakte fouten momenteel het grootst? Dergelijke inzichten helpen managers processen te verbeteren en daarmee de bedrijfswinst te vergroten. Feitelijk probeert een data analist een data-vraagstuk te beantwoorden aan de hand van een doorzoekbare database met soms miljoenen regels aan data.

Een omscholingstraject kun je in de basis zelf vormgeven. Volg een relevante opleiding bij een erkend opleidingsinstituut, haal het bijbehorende certificaat en solliciteer vervolgens op een functie die je aanspreekt. Nederlandse opleidingsinstituten, vaak niet alleen in Groningen actief maar ook daarbuiten, bieden een breed scala aan trainingen en cursussen aan. Sommige opleidingen duren meer dan een jaar; anderen slechts één of enkele dagen. Kies voor een opleiding waarbij lessen klassikaal aangeboden worden. Zo werk je alvast aan het verruimen van je netwerk binnen het vakgebied waarbinnen je straks werkzaam bent als data analist. Het alternatief voor een training op locatie, bijvoorbeeld wanneer deze locaties ver bij Groningen vandaan liggen, is het volgen van online lessen in een virtual classroom.