Economie

Partnerbijdrage

Klimaatverandering Nederland

Het klimaat in Nederland is net als in alle landen van de wereld continu in beweging. Niet alleen daadwerkelijk boven en in ons land, maar ook in onze hoofden. We houden vaak onze eigen weerpraatjes en hebben op feestjes soms veel te vertellen over klimaatverandering. Op meteolink.nl is nu een interessant artikel te lezen over klimaatverandering in Nederland. Het artikel gaat dieper in op de vraag wat klimaatverandering Nederland nu eigenlijk inhoudt, hoeveel graden het in Nederland is opgewarmd, sinds wanneer die verandering in Nederland merkbaar is en – misschien wel de belangrijkste vraag -: of klimaatverandering goed met data is aan te tonen.


Leestijd: 2 minuten

Klimaatverandering Nederland
Klimaatverandering Nederland

Het artikel gaat in op de ijstijden en op de tussenliggende warme perioden (interglacialen). Ook maakt het duidelijk dat er tijdens die warmere perioden koudere momenten kunnen zijn. Van de 15e tot de 19e eeuw zijn enkele legendarische winters bekend. Het artikel gaat inhoudelijk meer over de periode van 1900 tot nu. Tot eind jaren 80 van de twintigste eeuw was de gemiddelde jaartemperatuur tamelijk stabiel. Maar daarna loopt ze snel op. In het artikel is met grafieken zichtbaar gemaakt hoe de temperatuur in de diverse seizoenen aan schommelingen onderhevig is. Koude en zachte winters komen duidelijk in beeld. Het is interessant om te zien is hoe de temperatuur in de verschillende seizoenen de afgelopen 100 jaar is veranderd.

Door de klimaatdata goed te bestuderen kun je veel te weten komen over bijvoorbeeld koudegetal, neerslag, zonuren, windrichting, het aantal dagen met strenge vorst en het aantal tropische dagen. Het koudegetal geeft een beeld van de kou in de koudste periode van het jaar van november tot en met maart. De auteur van het artikel vraagt zich af of de klimaatverandering iets te maken heeft met de data-homogenisatie door het KNMI. Homogeniseren is iets zo behandelen dat het overal hetzelfde is samengesteld. Als veel opstelplaatsen (weerhutten) van thermometers binnen een bepaalde periode op dezelfde manier worden veranderd, kan dat een systematische afwijking van de metingen opleveren. Het is interessant om te onderzoeken of er ook zonder die homogenisatie sprake is van een duidelijke klimaatverandering in Nederland. De auteur stelt dat die homogenisatie voor nogal wat opschudding heeft gezorgd en vaak wordt aangehaald om klimaatverandering te ontkennen.

Naast de stijging van de temperatuur zijn er ook veranderingen in andere klimaatdata waar te nemen. Het aantal dagen met een westelijke stroming is bijvoorbeeld toegenomen evenals het aantal zonuren in de winter. Alles heeft met elkaar te maken en er is zeker sprake van klimaatverandering. Lees het artikel op meteolink.nl en ontdek wat de homogenisatie van klimaatdata doet of juist niet doet. Het gaat om metingen en om hoe we die analyseren. Het artikel is geen wetenschappelijk onderzoek. Daarom juist is het goed om het eens op je gemak door te lezen en een aantal zaken beter te begrijpen. Op het volgende verjaardagsfeestje weet jij een paar leuke dingen over de klimaatverandering in Nederland aan de orde te stellen!