Economie

Kolencentrale Eemshaven mogelijk versneld dicht

De kolencentrale in de Eemshaven gaat mogelijk op relatief korte termijn dicht. Het kabinet heeft in de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar het versneld sluiten van alle Nederlandse kolencentrales om tijdig te voldoen aan de nieuwe stikstofnormen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevestigd aan NRC Next.


Leestijd: 1 minuut

Kolencentrale Eemshaven mogelijk versneld dicht
Kolencentrale Eemshaven mogelijk versneld dicht

Het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse staat om nog dit jaar de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen. In alle sectoren zijn daarom nieuwe stikstofnormen bepaald. In de agrarische sector leidde dat tot grote protesten van boeren. 

Het sluiten van kolencentrales levert een grote bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot van stikstof, maar het heeft wel gevolgen voor de leveringszekerheid van elektriciteit. 

Eerder al gingen de Hemwegcentrale en de kolencentrale van Amsterdam dicht. Nu wordt onderzocht of ook de grote centrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte versneld kunnen worden gesloten. Er bestaat een kans dat al voor 1 april duidelijk wordt of dat gaat gebeuren. Voor die datum moet het kabinet namelijk nieuwe maatregelen bekend maken.