Economie

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend directeur van WerkPro, Peter Rutgers

“Peter Rutgers heeft voor veel inwoners van onze stad iets onbetaalbaars gedaan: hij gaf ze perspectief en hun zelfvertrouwen terug”. Dat zei burgemeester Koen Schuiling gistermiddag bij het afscheid van Peter Rutgers als directeur van WerkPro. Deze stichting heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een klein werkgelegenheidsproject in de Korrewegwijk tot een voor Groningen belangrijke stichting voor werkgelegenheids- en dagbestedingprojecten.


Leestijd: 1 minuut

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend directeur van WerkPro, Peter Rutgers
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend directeur van WerkPro, Peter Rutgers

Ter gelegenheid van zijn afscheid reikte burgemeester Koen Schuiling gistermiddag een Koninklijke onderscheiding aan Peter Rutgers. De heer Rutgers werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Koen Schuiling: “Uit het werk dat hij verrichtte spreekt een diepe betrokkenheid bij mensen die hulp nodig hebben om mee te kunnen doen. Rutgers had oog voor hen en zocht naar mogelijkheden om iets voor hen te kunnen betekenen. Of dat nou ging om werk, om scholing, om opvang of om huisvesting”.

De heer Rutgers is met een klein werkgelegenheidsproject in de Korrewegwijk begonnen en heeft in ruim 35 jaar de stichting WerkPro ontwikkeld en uitgebouwd. Bij de stichting werken 250 personen en elk jaar worden er meer dan 2000 deelnemers in traject genomen verdeeld over meer dan 40 werkgelegenheids- en dagbestedingsprojecten in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Rutgers heeft daarmee een erg belangrijke bijdrage geleverd aan het bieden van kansen aan mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, aldus de gemeente Groningen.

Daarnaast is er belangrijke maatschappelijke dienstverlening ontstaan: voor de groep dak- en thuislozen, op het gebied van kringloop en duurzaamheid, ondersteuning van wijk- en dorpscentra, fietsbeheer en stallingen, het in stand houden van recreatief/historische plekken zoals de Borg Ewsum in Middelstum en de Heemtuin in Muntendam.

Tijdens de coronapandemie heeft de heer Rutgers zelf met de deelnemers in de groenvoorziening van borg Ewsum gewerkt.