Economie

Langmanprijs voor wegbereiders LNG-terminal in Eemshaven - uitreiking in Martiniplaza

In recordtijd slaagden ze er afgelopen jaar in om in de Eemshaven in Groningen twee LNG-havens aan te leggen. Daardoor kan er nu vloeibaar gas naar Nederland worden verscheept en zijn we minder afhankelijk van Russisch gas. Als erkentelijkheid voor dit slagvaardige en doortastende handelen ontvingen meerdere organisaties als de drijvende krachten daarachter woensdagavond 11 januari in MartiniPlaza in Groningen de Langmanprijs.


Leestijd: 2 minuten

Langmanprijs voor wegbereiders LNG-terminal in Eemshaven - uitreiking in Martiniplaza
Langmanprijs voor wegbereiders LNG-terminal in Eemshaven - uitreiking in Martiniplaza

Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant (GROC). De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland waar ruim 900 ondernemers, bestuurders zich voor hadden aangemeld.

De LNG-terminal is een fabriek die vloeibaar aardgas dat per schip naar de Eemshaven komt, omzet naar gasvormig aardgas. Vervolgens kan het op transport via het ondergrondse landelijke gasleidingnetwerk dat zich vlakbij de terminal bevindt. Dankzij de terminal kan er jaarlijks zo’n 8 miljard kubieke meter aardgas extra naar Nederland aangevoerd worden. Sinds 15 september 2022 is EemsEnergyTerminal operationeel.

De totstandkoming en realisatie van de terminal was een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, gemeente het Hogeland, Gasunie, EZK, de omgevingsdienst Groningen, Havenschap Groningen, Groningen Seaports, RWE, Enexis, Koninklijke Wagenborg en de Waterschappen. “Binnen een tijdsbestek van zes maanden heeft deze groep bewezen dat de energietransitie zich voor een belangrijk deel in Noord-Nederland afspeelt. Zij toonden leiderschap, inventiviteit en slagkracht. Er is buiten eigen kaders gedacht en gehandeld. Het regelen van menskracht, denkvermogen, vergunningen en materialen stond allemaal in het teken van een doel; het zo snel en goed mogelijk realiseren van deze terminal”, sprak juryvoorzitter Jouke de Vries tijdens de bekendmaking. “Er is een impuls gegeven aan de economie in het Noorden van ons land en bovenal heeft het ons minder afhankelijk gemaakt van gas uit Rusland”, aldus De Vries.

Het is de vijfde keer dat de Langmanprijs wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die grenzeloos denkt, handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de Noordelijke opinievorming en/of economische ontwikkeling. De prijs is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, de organisator van de grootste nieuwjaarsreceptie in Noord-Nederland.

Langmanprijs

Harrie Langman was als minister van groot belang voor Noord-Nederland. De Fries was als minister van Economische Zaken begin jaren zeventig van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de steun aan de economisch zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden. In januari 2022 is de prijs toegekend aan het Groninger, het Drents en het Fries museum. Toen was de uitreiking online te volgen.

De jury is door inwoners van Noord-Nederland met meer dan 50 suggesties geïnspireerd met namen van personen en instanties die in aanmerking kwamen voor de prijs. De keuze is gemaakt door een jury onder voorzitterschap van Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen. Andere juryleden waren; Margriet Bouma, voorzitter Stichting Noord-Nederland&, René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen en Dina Boonstra, directeur van de NOM.