Economie

Partnerbijdrage

Leuke manieren om een "restaurant" eetervaring bij jou thuis te brengen

Koken doen we noodgedwongen. Zonder eten overleven we niet lang. Dat moet niet betekenen dat je van de nood geen deugd kunt maken. En hoewel het leuk is om lekker ouderwetse kost te maken zoals je van je ouders of op school leerde, is het interessant om ook exotische gerechten te leren, want variatie doet eten.


Leestijd: 2 minuten

Leuke manieren om een "restaurant" eetervaring bij jou thuis te brengen
Leuke manieren om een "restaurant" eetervaring bij jou thuis te brengen

Misschien heb je je het afgelopen jaar op je kookhobby toegelegd met video tutorials. Als je ziet hoe iemand je een kooktechniek voordoet, is het helemaal niet zo moeilijk. Heb je voldoende geleerd van de Surinaamse, Balinese of Zuid-Afrikaanse keuken en voel je dat de tijd gekomen is om je gezin en enkele intieme kennissen te verrassen met een exclusief dinertje? Vergast hen op een onvergetelijke eetervaring alsof ze in een restaurant zitten.

Prepareer direct je boodschappenlijstje. Ga je exotische gerechten klaarmaken, dan kan het zijn dat je niet alles in de supermarkt of de toko vindt. Bestel voldoende op voorhand online zodat je alles in huis hebt. Koop alleen je verse groente en fruit op het laatste moment. Vergeet niet dat je lokale handelaars in Groningen steunt als je bij hen koopt. 

Wip tijdig bij de slijter binnen voor een passend wijntje of iets om een aperitiefje samen te stellen. Kies ook de koffie met de nodige zorg. Bij Kaffekapslen vind je een grote keuze aan variëteiten en sommige daarvan zijn nergens anders beschikbaar. Een ristretto is uitermate geschikt als afsluiter met een punch of maak een espresso met een scheutje likeur erin.

In een restaurant eten, is zo leuk omdat je daar helemaal in de atmosfeer wordt ondergedompeld. De inrichting in bijvoorbeeld een tex-mex resto gebeurt meestal met traditionele materialen en de decoratie is hoofdzakelijk in rood, oranje en geel. Er klinkt mariachimuziek of wijsjes op de accordeon. 

Ben je een beetje handig, laat je dan inspireren om zelf decoratie te maken. Dan heb je bijkomend plezier aan het creatief bezig zijn. Maak je geen zorgen als je niet zo’n knutselaar bent en omarm het imperfecte zoals de Japanners dat doen met hun wabi-sabi filosofie.

Neem maatregelen tegen corona en zorg voor de opgelegde 1,5 meter afstand. Een goed schoongemaakte en grondig verluchte ruimte verkleint de kans op besmetting. Verwacht je warm en zonnig weer, verplaats dan je event naar de tuin. Wordt het later op de avond fris, leg dan heaters en dekentjes in handbereik. Serveer dips en zoutjes in aparte kommetjes voor iedereen. Daarmee blijf je niet alleen veilig, maar het versterkt de restaurant-ervaring thuis. 

Alles voorbereid? Dan hoef je alleen nog maar je uitnodigingen te sturen. Natuurlijk is dat naar een beperkt aantal gasten, maar stuur gewoon ook een kaartje naar je huis- en bubbelgenoten. Dan start je je etentje alvast met een leuke verrassing. Je kunt het menu mee op de uitnodiging zetten of er alleen maar naar hinten. Mocht het koken niet helemaal verlopen zoals je je dat hebt voorgesteld, dan hoef je niets uit te leggen.

Bespreek met je gasten een beurtrol waarbij één persoon telkens een gang serveert. Het is grappig en origineel en ambiance gegarandeerd.