Economie

Lichte afname WW in Groningen dankzij seizoenswerk; arbeidsmarkt drastisch veranderd

In juli nam in Groningen het aantal WW-uitkeringen in vergelijking tot de maand er voor licht af. Seizoenswerkgelegenheid speelt een grote rol in de WW-ontwikkeling in de afgelopen maand. Maar vergeleken met een jaar geleden telt de provincie wel duidelijk veel meer WW-uitkeringen. Dat meldt het UWV in een ‘Nieuwsflits’.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Er zijn nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, zoals in techniek, zorg en ict. In horeca, verkoop, beveiliging, transport en logistiek zijn de personeelstekorten grotendeels voorbij.

Afname WW in juli door seizoenswerk

Eind juli telde Groningen 10.148 WW-uitkeringen. Dat is 3,3% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juli licht af, met 130 uitkeringen (-1,3%) ten opzichte van vorige maand. In juli speelt het seizoen een grote rol in de ontwikkeling van de WW. In sectoren als landbouw, groenvoorziening, horeca en bouw is het hoogseizoen.

Veel uitzendkrachten, kelners en barpersoneel, schilders en personeel van hoveniersbedrijven vinden tijdelijk werk in een van deze sectoren. In het onderwijs verloren juist veel leraren hun baan omdat tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar zijn beëindigd. De daling van de WW in de afgelopen maand doet zich vooral voor onder jongeren. Zij hebben vaker een kortdurende uitkering en werken vaker op tijdelijke basis in seizoenswerk.

Veel meer WW-uitkeringen dan vorig jaar

Vergeleken met een jaar geleden telt Groningen veel meer WW-uitkeringen. Dit komt door de stijging van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak. In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan. Eind juli 2020 telde Groningen 2.275 meer WW-uitkeringen (+28,9%) dan in juli 2019.