Economie

LNG terminal Eemshaven geopend: “Dit is nog maar het begin van voor Groningen zeer belangrijke waterstof-ontwikkelingen”

In de Eemshaven is vorige week de LNG-terminal geopend. Dat was groot nationaal, en zelfs internationaal nieuws, omdat we daardoor meer vloeibaar gas kunnen importeren en dus minder afhankelijk worden van Rusland. Maar wat velen niet weten is dat deze terminal ook een belangrijke stap is naar een grootschalige waterstof ontwikkeling. “En dat is voor Groningen haast nóg belangrijker”, zei Ulco Vemeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie.


Leestijd: 1 minuut

De opening van de LNG terminal was niet alleen groot nieuws voor Nederland, maar ook voor Tsjechië, dat zeer afhankelijk is van Russisch gas, en waar een deel van de LNG uit de Eemshaven naar toe gaat.

Vandaar dat ook de Tsjechische premier Petr Fiala naar de Eemshaven was gekomen.

Op de website www.economie.groningen.nl een videoverslag van de bijeenkomst in de Eemshaven.

Minister Rob Jetten betoogt er dat nu het Groningse gasveld wordt gesloten, Groningen dankzij LNG-import toch weer een nieuwe belangrijke rol gaat spelen in de energievoorziening. "Groningen laat zien dat Nederland wederom die hele belangrijke rol kan spelen voor energie-onafhankelijkheid voor Nederland en de rest van ons continent".

Ulco Vermeulen (lid Raad van Bestuur Gasunie ): “Het feit dat dit hier gebeurt maakt Groningen wereldwijd heel bekend, dat is heel er goed voor het imago van Groningen. Het geeft nu werkgelegenheid bij deze terminal, maar het is ook een economische motor voor de toekomst wanneer wij van hier naar waterstof willen gaan. Ik denk voor Groningen, als je kijkt naar het economisch potentieel voor de toekomst van Groningen, is dat eigenlijk het allerbelangrijkste”.