Economie

Lockdown: gemeente versoepelt regels voor ondernemers

Winkels met essentiële levensmiddelen, zoals supermarkten, mogen op Tweede Kerstdag om 10.00 uur open in plaats van om 12.00 uur, en de warenmarkt mag als geheel openblijven. Het zijn twee van de maatregelen van de gemeente Groningen om lokale ondernemers te ondersteunen tijdens de huidige lockdown.


Leestijd: 2 minuten

Chris Garrit kijkt uit naar Fakkeltocht in Groningen: “We hebben 3000 fakkels”
Chris Garrit kijkt uit naar Fakkeltocht in Groningen: “We hebben 3000 fakkels”

De gemeente Groningen heeft besloten een aantal regels te versoepelen om ondernemers in deze lockdown tot steun te zijn. Zo mogen winkels met essentiële levensmiddelen, zoals supermarkten, op Tweede Kerstdag om 10.00 uur open in plaats van om 12.00 uur, en de warenmarkt mag als geheel openblijven.

“Door de huidige lockdown hebben we in Nederland wederom te maken met een onzekere en bizarre situatie”, zo zegt wethouder Berndt Benjamins . “Veel van onze lokale ondernemers zien hun inkomen grotendeels verdwijnen. Dat is vreselijk voor hen.” Benjamins vindt dan ook dat de gemeente ondernemers voor zover als dat mogelijk is moet helpen, naast de landelijke steun die zij kunnen ontvangen.

Daarom heeft het college verschillende maatregelen genomen. Zo zijn de venstertijden, die gelden voor de bevoorrading van winkels en horeca, tijdelijk verruimd. De bevoorradingstijden zijn verlengd tot 18.00 uur, dat was 12.00 uur. Dit betekent dat de bevoorrading tijdelijk tussen 05.00 uur en 18.00 uur kan plaatsvinden.

Horecabedrijven (met name restaurants) mogen na 18.00 uur gebruikmaken van voertuigen om te bezorgen vanuit hun etablissement. Daarvoor moeten ze wel toestemming vragen bij de gemeente. Winkels met essentiële levensmiddelen, zoals supermarkten mogen op Tweede Kerstdag, om 10.00 uur open in plaats van. om 12.00 uur.

Daarnaast hoeven horecabedrijven met terrassen vanaf 28 november 2021, de dag dat de avondlockdown inging, geen precario te betalen. Dit geldt tot 31 maart 2022, tenzij de terrassen eerder dan die datum weer geheel open kunnen. Als de terrassen weer open kunnen, dan mogen deze weer uitgebreid worden op zo’n manier dat er tussen bezoekers onderling voldoende afstand gehouden kan worden, maar ondernemers wel zoveel mogelijk terras hebben. Dit geldt tot 31 maart 2022.

Ook heeft het college besloten dat de warenmarkt nu als geheel mag openblijven. Tijdens eerdere lockdowns mochten er alleen kramen met levensmiddelen staan.

De Groningen City Club (GCC) werkt een voorstel uit om ondernemers te ondersteunen bij de bezorging van hun artikelen, via Go-Fast en Cycloon. De gemeente draagt hier 30.000 euro aan bij. Daarnaast zet de GCC volop in op online verbreding en coaching van ondernemers.