Economie

Partnerbijdrage

Met deze tips geef je een écht goed cadeau

Nu de feestdagen weer voor de deur staan, is het langzaam maar zeker tijd om alvast wat kerstcadeaus in te slaan. Ook wanneer je door de inflatie minder te besteden hebt, zijn er genoeg tips op te volgen om een écht goed en voordelig cadeau aan te schaffen.

Toch zul je het al gauw merken dat je voor sommige mensen direct iets leuks kunt vinden, terwijl het voor anderen lastig is om een origineel kerstcadeau of verjaardagscadeau te scoren. Kun je wel wat hulp gebruiken? In dit artikel lees je enkele (wetenschappelijk bewezen!) tips waarmee je een echt goed en passend cadeau kunt vinden.


Leestijd: 3 minuten

Met deze tips geef je een écht goed cadeau
Met deze tips geef je een écht goed cadeau

Hoewel er geen regels zijn voor het geven van een cadeau werkt het hele geefproces toch een beetje psychologisch. Het liefst wil je iemand iets geven waar hij of zij blij van wordt of waar hij of zij echt iets aan heeft. Bij die zoektocht kun je rekening houden met de volgende zaken:

  • Een cadeau geef je om te laten zien dat je diegene waardeert. Daarom is het aan te raden om er in ieder geval een beetje moeite voor te doen.

  • Het hele concept van een cadeautje geven wordt vaak gedaan met de gedachte dat je er ooit iets voor terug kunt krijgen. Een soort voor-wat-hoort-wat-gevoel.

  • Let altijd op de prijs van en het aantal cadeaus dat je iemand wilt geven. Een duur cadeau of een enorm aantal cadeaus kan ervoor zorgen dat de ander zich ongemakkelijk gaat voelen – iets wat je het liefst wilt voorkomen.

  • Bijna alles is goed, óók een kleinigheidje zoals een kaart met een mooie wens of een zelfgebakken taart.

Misschien wil je het liefst zelf met iets origineels komen, maar de kans is heel groot dat je geen idee hebt waar je het moet zoeken. Daarom blijft de belangrijkste tip: vraag de ontvanger om een verlanglijstje. Wanneer je iemand kent, is het echt heel leuk om als een origineel kerstcadeau een fotopuzzel of een bedrukte mok te kopen. Is het cadeau echter bedoeld voor een kennis of collega dan kan dat al lastig zijn. Waarom zou je dan iemand niet gewoon geven wat hij of zij wenst? Een verlanglijstje kan dus echt helpen, hoe leuk het ook is om creatief aan de slag te gaan.

Wanneer je op zoek bent naar een cadeau voor een goede vriend(in) of een familielid is de kans groot dat diegene iets leuk vindt wat jij ook wel ziet zitten. Je bent immers niet voor niets familie of vrienden. In sommige gevallen gaat deze vlieger niet op, maar over het algemeen geldt: blijf bij jezelf en kies iets wat je zelf leuk vindt en de kans is volgens Belgisch onderzoek van Lerouge en Warlop (2006) groot dat de ontvanger je cadeau ook mooi, leuk of prettig vindt. Dit gebeurt volgens het onderzoek zelfs vaker bij vreemden dan bijvoorbeeld bij je partner, terwijl je het daar ook zeker kunt doen als je op zoek bent naar een echt goed cadeau.

Vind je het ondanks bovenstaande tips lastig om een cadeau te vinden waarvan je denkt dat het een echte match is? Hoewel de meeste mensen materiële cadeaus geven, is het juist een heel goed idee om een belevenis als een origineel kerstcadeau te geven. Dat kan van alles zijn: van een avontuurlijke activiteit zoals klimmen, kanoën of e-chopper rijden tot een bezoekje aan FC Groningen, samen ergens gaat eten of een avondje uit gaan. Ook hier is onderzoek naar gedaan: uit onderzoek van Goodman & Lim uit 2015 blijkt namelijk dat mensen het eigenlijk veel leuker vinden om samen wat te gaan doen dan om iets tastbaars te krijgen.

Wil je toch liever een fysiek item geven omdat je dat prettiger vindt? Dan is er nog een laatste tip waar je aan kunt denken: ga voor iets nuttigs in plaats van voor iets 'leuks' . Ook dat kan van alles zijn. Je kunt denken aan een nieuwe draadloze oplader, een voordelige draadloze speaker of een zelfhulpboek dat momenteel erg populair is. Ook hierbij geldt: vraag om een verlanglijstje of kijk wat de wensen zijn van de ontvanger. Misschien heeft hij of zij wel nieuwe oordopjes nodig of is een nieuwe telefoonlader ontzettend handig. Zo heb jij direct een origineel kerstcadeau te pakken dat ook nog eens goed van pas komt.