Economie

Partnerbijdrage

Met een VCA diploma ben je klaar voor een baan in de bouw

De horeca ligt stil en in de zorg is het een gekkenhuis, maar de bouw gaat gestaag verder. Een branche om letterlijk en figuurlijk op te bouwen dus. Maar dan wel met de juiste diploma’s op zak. Zoals het VCA certificaat. En dat kan gewoon online vanuit huis worden behaald. Steeds meer bouwplaatsen verplichten het VCA diploma om zo het aantal ongelukken terug te dringen.


Leestijd: 2 minuten

Met een VCA diploma ben je klaar voor een baan in de bouw
Met een VCA diploma ben je klaar voor een baan in de bouw

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Doel van de VCA is ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust zijn van de gevaren die zich op de bouwplaats kunnen voordoen. Met andere woorden, het vergroot de veiligheid van heel bouwend Nederland. Maar dat is niet alles. De checklist is ook een goede indicatie of je je als bedrijf wel aan de veiligheidseisen houdt. En of je werknemers wel op de hoogte zijn van de veiligheidsregelgeving. Iets dat je als bedrijf uiteraard altijd op je lijstje moet hebben staan.

Maar ook als werknemer is het goed om je bewust te zijn van de risico’s op je werkplek. Weten wat er kan gebeuren, zorgt er voor een groot deel direct voor dat ongevallen voorkomen worden. Bewustwording is dus belangrijk.

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Toch wil je bedrijfsongevallen natuurlijk liever voorkomen. Een bedrijfsongeval kan namelijk behalve tot hoge kosten ook leiden tot ernstig lichamelijk letsel. Iets waar je je werknemers uiteraard altijd voor wilt behoeden. Door op de hoogte te zijn van de regelgeving op het gebied van veiligheid, kun je als medewerker of leidinggevende beter inspelen op deze issues en tijdig aan de bel trekken. Doordat je veiligheidsbewustzijn wordt vergroot, is de kans op een ongeval door onwetendheid dus vele malen kleiner.

Een VCA certificaat is (nog) niet wettelijk verplicht. Toch is een VCA diploma halen wel verstandig. Steeds vaker is het VCA diploma namelijk een harde eis om een baan te kunnen krijgen. Niet vreemd, want ook steeds meer opdrachtgevers stellen deze eis voordat een opdracht aan een bedrijf gegund wordt. Niet verplicht dus, maar wel een voordeel als je een VCA diploma op zak hebt. Het goede nieuws is dat je een VCA cursus in Groningen nu ook gewoon online kunt volgen. Vanuit huis of kantoor. Nu is dus een goed moment om te starten.

VCA is ooit ontstaan vanuit petrochemische bedrijven en is afgelopen jaren uitgegroeid tot de bekendste en meestgevraagde certificering voor diverse bedrijfstakken: chemische industrie, elektrotechnische sector, farmaceutische industrie, bouw en civiele techniek, werktuigbouwkunde, steigerbouw, schildersbedrijven en groenvoorziening. Ook in het vrachtvervoer en bij verkeersregelaars zie je de vraag naar een VCA diploma toenemen. Niet alleen voor medewerkers en meewereknd leidinggevenden, maar ook bij zzp’ers. Daarnaast is een VCA diploma een mooi stap als je binnen je huidige werk hogerop wilt of op zoek bent naar een nieuwe baan bijvoorbeeld via de online banenmarkt.