Economie

Partnerbijdrage

Met eigen ogen een koninklijk sprookje zien

Koninklijke families in Europa wonen op mooie plekken, maar niet meer in kastelen. Toch is er nog zo’n plek waar een koninklijk sprookje de dagelijkse waarheid is. Real Alcázar in Sevilla. En je kunt het bezoeken.


Leestijd: 2 minuten

Met eigen ogen een koninklijk sprookje zien
Met eigen ogen een koninklijk sprookje zien

Er is zelden een indrukwekkender paleis gebouwd dan het Alcázar paleis. Niet voor niets bezoeken jaarlijks duizenden mensen deze plek tijdens een vakantie Andalusië. Het heeft invloed van zowel de Christelijke als de Moorse cultuur en staat in het Spaanse Sevilla. Het Real Alcázar de Sevilla is een koninklijk paleis. Gebouwd in de Mudejár-stijl. 

De naam 'Alcázar' betekent kasteel in het Spaans en is afgeleid van het Arabische woord al-qasr (vesting of paleis). Het is mogelijk het nog het oudste kasteel in Europa dat nog in gebruik is. Daarom is het ook een geliefde plek om te bezoeken.

Er stond op deze plek oorspronkelijk een fort. Het bouwen van een kasteel startte vanaf het moment dat Abd-ar-Rhaman III, de eerste kalief van Al-Andalus, het sein gaf. We spreken dan van het jaar 913! Het duurde tot in de elfde eeuw voordat het paleis zijn definitieve vorm had. 

Daarmee was het nog niet klaar, want in de veertiende eeuw werd het paleis heroverd door de Moren en werd het door hen verder uitgebreid. In 1364 werd de opdracht gegeven tot de bouw van een nieuw paleis, het Alcázar, en er zou nog jaren aan het paleis verder worden gebouwd. 

Met zoveel invloeden en bouw- en verbouw intenties is het verworden tot een bijzonder kasteel dat er werkelijk schitterend uitziet. Er is een indrukwekkende binnenplaats, verzonken tuinen, en lange galerijen.

Voor wie dit paleis bezoekt is het meenemen van een Herschel rugzak met versnaperingen geen overbodige luxe, want je kijkt je ogen uit en kunt je er uren vermaken. Er mogen echter niet meer dan 750 bezoekers per keer het paleis bezoeken, dus het is raadzaam van tevoren (online) een ticket te boeken.

Behalve dit paleis heeft de stad nog veel meer te bieden zoals de grote kathedraal en het historisch centrum Santa Cruz, maar het is voor te stellen dat na het zien van het indrukwekkende paleis je eerder toe bent aan een terras of een glas wijn uit de wijnklimaatkast in je hotel. Sevilla bezoek je dan ook niet in een dag.