Economie

Partnerbijdrage

Mondkapjes: nuttig of niet?

Natuurlijk verdwijnt het coronavirus niet zomaar wanneer we met z’n allen mondkapjes gaan dragen. Toch vormen ze een belangrijke maatregel om besmettingen tegen te gaan.

Er is een heleboel te doen om nagenoeg alle corona maatregelen. Zo wordt onze vrijheid beperkt, bepaalt de regering met hoeveel mensen we samen in één ruimte mogen zijn en gaan bedrijven in verschillende sectoren kopje onder. Vreemd genoeg lijkt het de discussie te zijn over het wel of niet dragen van mondkapjes die de gemoederen het meest verhit. De Zwarte Pieten discussie verbleekt er haast bij.


Leestijd: 2 minuten

Haagse bronnen: uitbreiding coronapas, extra maatregelen dreigen voor horeca
Haagse bronnen: uitbreiding coronapas, extra maatregelen dreigen voor horeca

Veel mensen lijken het namelijk te zien als een nutteloos middel om het coronavirus te bestrijden. Het zou alleen maar bestaat om de bevolking te muilkorven.

Dus wat is nou waar? En werken ze wel, welke mondkapjes moet je dan precies hebben? Wat doen ze precies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Er zijn verschillende soorten mondkapjes in omloop, waarvan de één effectiever is dan de ander. Zo worden er in de medische wereld zowel witte als blauwe mondkapjes gebruikt.

Naast onderscheid in kleur is er ook een verschil in werking. De witte type 2 kapjes voor medisch gebruik en de blauwe type 2R mondmaskers vertragen de verspreiding van ziekteverwekkers die uit de mond en neus afkomstig zijn. Echter, de blauwe mondkapjes zijn vloeistofbestendig en de witte niet. Dat betekent dat onder andere zorgmedewerkers die de blauwe mondkapjes dragen beschermd worden tegen opspattende lichaamsvloeistoffen – denk hierbij aan bloed en speeksel. Wanneer er in een beroepsgroep geen risico hierop bestaat, is een witte variant voldoende.

Het dragen van een mondkapje is niet voldoende. Dit moet ook op de juiste manier gebeuren. Zo lijkt in de praktijk de term ‘mondkapje’ nog wel eens misleidend te zijn, aangezien ‘mond-neusmasker’ eigenlijk beter de lading dekt.

Was je handen minimaal 30 seconden voordat je het mondkapje vastpakt. Doe dit enkel bij de elastieken, die je vervolgens om je oren plaatst. Doe dat op zo’n manier dat je zorgt voor een perfecte aansluiting op je gezicht. Blaas er eerst in: ontsnapt er geen lucht langs je gezicht, dan zit hij goed. Draag zowel wegwerp mondmaskers als wasbare modellen nooit langer dan 3 uur achter elkaar. Raak ze in die tussentijd zo min mogelijk aan. Maak je mondmasker los door alleen de elastieken vast te pakken en in je afvalbak te gooien. En of je nou direct daarna een nieuw kapje op doet of niet: was direct hierna uitvoerig je handen. Is je mondkapje uitwasbaar? Doe dat dan strikt volgens de wasvoorschriften.