Economie

NAM wil Groningenveld dicht in 2022: ‘Backup-rol is onnodig en onwenselijk’

De NAM wil dat het Groningengasveld in 2022 helemaal dicht gaat. Het ministerie van Economische Zaken wil dat de gasbel beschikbaar blijft voor als er een koude winter komt. Volgens directeur Johan Atema van de NAM is die ‘backup-rol’ onnodig en onwenselijk.


Leestijd: 1 minuut

NAM wil Groningenveld dicht in 2022: ‘Backup-rol is onnodig en onwenselijk’
NAM wil Groningenveld dicht in 2022: ‘Backup-rol is onnodig en onwenselijk’

De NAM vindt dat de gasbel in 2022 definitief dicht kan, zodra de stikstofinstallatie in Zuidbroek operationeel is. In die fabriek kan buitenlands gas worden bewerkt, zodat we het in onze kachels en gasfornuizen kunnen gebruiken. “De minister geeft aan het veld zo snel mogelijk te willen sluiten. Dat onderschrijft de NAM van harte”, zegt directeur Atema. “Het Groningenveld in een back-uprol is onwenselijk en onnodig. Onwenselijk voor de mensen in Groningen en alle andere betrokkenen. Onnodig omdat de onderbouwing van de leveringszekerheid volgens ons te conservatief is. Daarnaast zijn er alternatieven om toch tot sluiting in 2022 over te gaan, zonder Groningen als back-up te gebuiken.”

Volgens Atema toont het temperatuurverloop van de afgelopen dertig jaar aan dat de reservefunctie van het Groningenveld nooit nodig zal zijn. Ook is hij optimistisch over de leveringszekerheid van buitenlands gas. 

Duidelijkheid over sluitingsdatum belangrijk
De NAM herhaalt de oproep om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de sluitingsdatum van het Groningenveld. Voor zichzelf, maar ook voor de inwoners van het aardbevingsgebied. Mede daarom heeft de NAM vorig jaar al aan het ministerie laten weten dat dit kan zodra de stikstoffabriek klaar is.