Economie

Partnerbijdrage

Nederlanders ontevreden over spaarrente

Nederlanders zijn ontevreden over de rente die gegeven wordt over de spaartegoeden. Tegelijkertijd zet het grootste gedeelte van deze mensen het geld nog op een aparte rekening om daar geld te sparen. De opbrengsten zijn echter minimaal en wie een groter vermogen op een spaarrekening geplaatst heeft, ziet een groot gedeelte van de opbrengsten verdampen in de vorm van de Belastingdienst. De Nederlanders willen hun vermogen zien groeien, maar zijn huiverig voor cryptovaluta en andere beleggingen. Er zit te veel risico aan.


Leestijd: 2 minuten

Nederlanders ontevreden over spaarrente
Nederlanders ontevreden over spaarrente

We willen een betere spaarrente en tegelijkertijd zijn we huiverig voor risico’s. Helaas is dit precies hoe het systeem werkt. Hoe groter het risico is, hoe groter de kans is op een reële winst. Het vastzetten van kapitaal op een spaarrekening is vrij van risico’s. Dit betekent automatisch een lagere rente. Wanneer je als consument kijkt naar de mogelijkheden van fondsbeleggen, dan is dit nog duidelijker te zien. Geeft een fonds aan dat er weinig risico is, dan is de gemiddelde opbrengst veel lager dan bij een fonds waarbij minder zekerheid is. Vooral het spreiden van het risico is iets dat altijd terugkomt wanneer het gaat om fondsbeleggen.

In andere woorden: Hoe groter het risico is, hoe hoger de opbrengst kan zijn. Anderzijds bestaat het gevaar dat de volledige investering opgeslokt wordt door een onvoorziene marktbeweging. Bij het investeren in cryptovaluta is dat niet anders.

Wanneer het gaat om cryptocurrency, dan is er over heel de wereld interesse in de manieren waarop dit gedaan kan worden. Maar het zijn vooral de Aziatische landen waar de grootste investeerders zitten. In Nederland is steeds meer informatie en de LiteBit exchange ziet steeds meer Europeanen op het platform actief worden, maar de omvang van Azië haalt Europa nog lang niet. Dat heeft niet zozeer te maken met een gebrek aan informatie, want uitleg en informatie is er genoeg te vinden. Het heeft meer te maken met de ondoorzichtige opzet van de cryptovaluta. De meeste mensen weten dat het met data te maken heeft, en lange rijen met getallen, maar hoe het exact werkt, is onduidelijk.

In dat opzicht zijn we twijfelaars geworden. Eerst zetten we onze vraagtekens bij de Bitcoin, en toen deze eenmaal enorme piekwaarden behaalde, vreesden we dat we de boot gemist hadden. Niets is minder waar. Elke dag komen er nieuwe altcoins op de markt, wekelijks stappen nieuwe bedrijven in de blockchaintechnologie en steeds meer wijst erop dat Internet of Things realiteit gaat worden. Het is alleen nog de vraag of dit het ook daadwerkelijk makkelijker gaat maken. Want met alle bedrijven, alle grote namen en alle verschillende cryptovaluta heb je steeds meer tijd nodig om over de drempel heen te komen.

Het is aan de consument zelf om te kiezen voor een manier om het kapitaal aan het werk te zetten. Dit kan een spaarrekening zijn, fondsbeleggen, aandelen aankopen of het investeren in cryptocurrency. Welke van de financiële producten het meest oplevert in de toekomst is toch niets over te zeggen.