Economie

Partnerbijdrage

Neem ik een nieuwe zorgverzekering in 2023?

Het is weer zover: de keuze om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, of je verzekering aan te passen bij je huidige zorgverzekeraar. Sinds 12 november zijn de nieuwe premies bekend en kun jij dus de keuze maken om over te stappen, of om een nieuwe zorgverzekering te nemen in 2023. Maar wat gaat er precies veranderen in 2023? We vertellen je er meer over.


Leestijd: 2 minuten

Neem ik een nieuwe zorgverzekering in 2023?
Neem ik een nieuwe zorgverzekering in 2023?

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het vergelijken van zorgverzekeringen. Sinds 12 november is dit mogelijk, en tot 31 december heb je de tijd om over te stappen. Hierna is dit niet meer mogelijk. In januari 2023 is het nog wel mogelijk om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen indien je zelf je huidige zorgverzekering hebt stopgezet.

De zorgpremie is het bedrag dat je aan je zorgverzekeraar betaalt. De inhoud van het basispakket is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de hoogte van de premie kan behoorlijk verschillen.

De afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Dit geldt ook voor de zorgverzekering 2023. Er is namelijk al bekend gemaakt dat de zorgpremie ook in 2023 zal stijgen. De belangrijkste factor hiervoor is de stijging in zorgkosten in Nederland en de inflatie. De verwachting is een gemiddelde jaarpremie van 1649,-. Op jaarbasis hebben we het hier over een stijging van 135,-. Maar uiteindelijk zijn het de zorgverzekeraars die de premies vaststellen.

Ook zijn er een aantal veranderingen die gunstig voor ons zijn, zoals de stijging van de zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bedrag die mensen krijgen om hun zorgverzekering te kunnen bekostigen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. In 2023 zal de zorgtoeslag stijgen tot 35 euro per maand. Hiermee worden de lagere inkomens gecompenseerd. Dit gaat daarmee om een verruiming van ongeveer 420 euro per jaar. Dit is een onderdeel van de koopkracht verlichting van lage inkomens.

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Het bedrag van het  verplichte eigen risico staat al een aantal jaren vast op 385  euro per maand. Je kunt er zelf voor kiezen om je eigen risico te verhogen zodat je maandelijks minder premie betaalt. In 2016 steeg het verplichte eigen risico voor het laatst met 10 euro.