Economie

New Energy Regatta introduceert waterstofboot in race Groningen

Tijdens de races van Solar Sport One in de Oosterhaven en Zuiderhaven van Groningen, op vrijdag 24 september, vaart voor het eerst een waterstof-raceboot mee. De jaarlijkse solar boat-race is omgedoopt tot ‘New Energy Regatta’, en koppelt technische innovaties in energie en maritiem aan onderwijs, praktijk en sport.


Leestijd: 1 minuut

Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta
Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

Waterstof-raceklasse

De V10 H2c waterstofboot is ontwikkeld door Stichting Solar Sport One en gebouwd door een multidisciplinair team van studenten van ROC Alfa-college in samenwerking met toeleverende bedrijven. Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan het evenement. In de toekomst hoopt de organisatie een volwaardige waterstof-klasse in de race op te nemen.

Tijdens het tweedaagse evenement krijgen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven de kans om de techniek van de boten te bekijken, worden belang en mogelijkheden van waterstof onderstreept en gaan de teams met hun boten de strijd met elkaar aan.

Voorafgaand aan de race is op donderdag 23 september op het terrein van EnTranCe/Zernike Campus Groningen een voorbeschouwing met botenkeuring en inspiratie-evenement voor deelnemers, bedrijven en race-entourage. 

De race op vrijdag is voor publiek de hele dag te volgen – dit jaar via livestream, in verband met Corona. De New Energy Regatta is een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition.

Hydrogen Valley

Groningen is als onderdeel van Hydrogen Valley waterstofkoploper in Europa. Hierdoor ontstaan nieuwe banen, kansen voor technisch geschoolde mensen en worden nieuwe opleidingen ontwikkeld. Noordelijke kennis- en onderwijsinstellingen nemen waterstof op in hun lesprogramma’s. Nu is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in techniek en waterstof.

Dit evenement wordt georganiseerd door Solar Sport One, Gemeente Groningen en New Energy Coalition in samenwerking met ROC Noorderpoort, Bedrijvenvereniging WEST, Stork, Central Industry Group CIG, Gasunie en Enablemi.