Economie

Partnerbijdrage

Next-generation VPN – welke verbeteringen gaan we in zien in de toekomst?

VPN – oftewel Virtual Private Network. Het is een term die steeds vaker voorbij komt in de wereld van de technologie. Nieuwe ontwikkelingen bieden nieuwe kansen. Zo ook voor VPN, dat zich nu ontwikkeld naar next-generation VPN. Maar wat is dit precies, en wat kunnen we verwachten in de toekomst? Wij leggen het je uit.


Leestijd: 2 minuten

Next-generation VPN – welke verbeteringen gaan we in zien in de toekomst?
Next-generation VPN – welke verbeteringen gaan we in zien in de toekomst?

VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou (de gebruiker) en het internet. Een goede VPN verbinding zorgt er dus voor jij veilig op het internet kan surfen. Door je IP-adres te verbergen is jouw locatie onzichtbaar voor andere partijen. Dit is met name nuttig wanneer je op een open WiFi adres zit, VPN beschertm zo jouw gegevens en houdt jou als gebruiker veilig.

Next-gen VPN is in feite een verbeterde versie van VPN. De bedoeling van VPN is om je anoniemer, veiliger en vrijer op het internet te maken. VPN dient als een soort tunnel voor jouw internetverbinding. Waar je zonder VPN allerlei gegevens, data en andere informatie aan derde partijen uitwisselt (zonder dat je dit weet). Zorgt VPN ervoor dat het dataverkeer uitsluitend plaatsvindt tussen jou en de internetverbinding.

Bij next-gen VPN wordt dit niet alleen uitgebreider, het wordt nog veiliger voor jouw als internetgebruiker. Met de ontwikkeling van technologie groeit ook de technologie voor VPN en de martk hiervan mee. De markt van VPN is verwacht meer dan te verdubbelen tegen het jaar 2028 mee. Deze veranderingen vatten we samen als next-gen VPN. Laten we eens kijken naar de verbeteringen in de toekomst die dit mogelijk maken.

Een belangrijk concept binnen VPN is zero trust. Zero trust houdt in dat je er hedendaags niet meer vanuit kunt gaan dat informatie op het internet slechts tussen twee partijen blijft en is cruciaal voor een netwerk om veilig te blijven. Dit is waar VPN veel verbetering op kan maken. Hieronder een aantal mogelijkheden om dit te bevorderen.

  • IP tunnels

Zoals eerder benoemd werkt VPN als een soort tunnel voor de informatie die wordt verstrekt. Next-gen VPN moeten niet alleen de informatie beschermen, maar ook dienen als een tunnel voor IP-adressen en bijkomende informatie hiervan.

  • Identificatie

Een dilemma van VPN is anonimiteit vs veiligheid. Aan de ene kant wil je als internetgebruiker volledig anoniem blijven. Aan de andere kant is het voor de veiligheid beter om te weten wie iets verstuurd. Dit is een dilemma dat next-VPN zal moeten oplossen, onder andere met machine learning.

  • Onherkenbaar maken

De data die wordt gedeeld met VPN is voor systemen makkelijk te herkennen. Heirdoor kunnen websites servers gebruikers simpelweg tegenhouden om hun website te bezoeken, door deze gebruikers to blokkeren. Met het gebruik van next-gen VPN zal het moeilijker moeten worden deze datastromen te identificeren als VPN stromen, zodat het voor iedere website toegankelijk blijft.

Technologie verandert continu en VPN zal hierin mee moeten gaan. Om gebruikers veilig, anoniem en vrij te houden is het belangrijk at VPN zich doorontwikkeld en verschillende verbeteringen toevoegt. Wees hiervan op de hoogte als je VPN aanschaft en gebruikt. Blijf veilig!