Economie

Nieuwe kans voor Groningen Airport Eelde: proeftuin voor elektrisch vliegen

Het zonnepark op Groningen Airport Eelde is maandag officieel geopend door minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen (op de foto tweede van rechts). Het is het eerste zonnepark ter wereld dat op deze manier op een actieve gereguleerde luchthaven is aangelegd. Het zonnepark past ook mooi bij de nieuwe koers en nieuwe kansen die de nieuwe directeur voor de Luchthaven ziet.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe kans voor Groningen Airport Eelde: proeftuin voor elektrisch vliegen
Nieuwe kans voor Groningen Airport Eelde: proeftuin voor elektrisch vliegen

Tijdens de opening van het zonnepark, gerealiseerd door GroenLeven, feliciteerde minister van Nieuwenhuizen de luchthaven met dit project: “Net als het verkeer op de weg gaat ook de luchtvaart verduurzamen. Hier is veel innovatie voor nodig. Het is duidelijk dat hier in het noorden een energieke wind waait. Dit zonnepark, en de nieuwe laadpaal voor elektrische vliegtuigen op Groningen Airport Eelde laten zien dat Groningen en Drenthe er klaar voor zijn.”

“Het is goed dat er gekeken wordt hoe de luchtvaart een evenredige bijdrage kan leveren aan de stikstofreductie in Nederland. Duurzame groei is mogelijk door het elektrificeren van zowel het grondmaterieel als de vliegtuigen zelf. Onze ambitie is hierin innovatief te zijn en een pioniersrol te vervullen. Onze luchthaven is zeer geschikt als proeftuin op gebied van elektrisch vliegen. Met de KLM Flight Academy zijn wij dé lesluchthaven van Nederland. Na een lesvlucht, kunnen de toestellen gelijk weer aan de stroom. Met onze eigen duurzame en lokaal-opgewekte-energie kunnen we lesvluchten volledig duurzaam laten plaatsvinden”, aldus Bart Schmeink, interim-directeur Groningen Airport Eelde.

Roland Pechtold, eindverantwoordelijke van GroenLeven: “De energietransitie zit vol uitdagingen, maar over één uitdaging – waar leggen we nu de zonnepanelen? – hoeven we ons nu geen zorgen meer te maken. Het bewijs: dit project op een actieve luchthaven. Met de ervaring en kennis die we hebben opgedaan kan elke uitdagende locatie vanaf nu voorzien worden van de dubbelfunctie met zonnepanelen en bijdragen aan het Klimaatakkoord, de energietransitie en een schonere en betere wereld. Ik ben ontzettend trots op dit project.”

Het zonnepark, gerealiseerd tussen de start- en landingsbaan van de luchthaven bestaat uit 63.196 zonnepanelen, die een totaal vermogen van 21,9 MW leveren. Hiervan kunnen ongeveer 6.200 huishoudens van stroom worden voorzien. Door een passagierscorridor die is voorzien van zonnepanelen is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.