Economie

NOORD: Groots opgezet Theaterspektakel in Eurohallen in Zuidbroek

De ambitieuze multimediale theatervoorstelling NOORD gaat over één maand in première in Zuidbroek. Deze week zijn de eerste repetities gestart. De grote Eurohallen zijn omgebouwd tot repetitieruimte en over een week wordt met de bouw van het immense surround filmdecor van 7 meter hoog en 70 meter breed begonnen.  Maandagochtend konden de de acteurs, actrices en danseressen voor het eerst de ruimte verkennen en vanaf dinsdag zijn de repetities gestart.


Leestijd: 2 minuten

NOORD: Groots opgezet Theaterspektakel in Eurohallen in Zuidbroek
NOORD: Groots opgezet Theaterspektakel in Eurohallen in Zuidbroek

Een spannend moment voor artistiek leider Geke Hoogstins en haar team. Nadat vrijdag de sleutels van de enorme hal in ontvangst waren genomen, is het deze week eindelijk zo ver en wordt de aftrap gegeven voor de repetities die er de komende maand plaatsvinden. Vijf jaar is Hoogstins, tevens producent en regisseur, ondertussen bezig met het verwezenlijken van dit grote project dat in ambitie en uitstraling de regio Noord-Nederland op de kaart wil zetten.  

NOORD is een voorstelling over de onvoorspelbaarheid van het bestaan, vol livemuziek, spectaculaire filmbeelden en effecten. Voor het publiek een magische en unieke beleving waarin de dijken breken en de aarde zijn verhaal vertelt.  

De hal is nu nog helemaal leeg, maar cast en crew zijn al enthousiast aan de eerste repetities begonnen. Hoofdrolspeelster Esmee de Boer verkent haar (hoofd)rol als Menke, een studente van het platteland, en gaat in gesprek met de Amsterdamse journalist Frank, een rol van Abel Leemans die eerder speelde in Soldaat van Oranje. Alle artiesten zijn blij, om nu na bijna twee jaar, weer eens op de planken te kunnen staan.  

Hoogstins wil met Noord een ode aan de aarde brengen. Met passie spreekt ze over hoe het haar aan het hart gaat hoe we met elkaar de aarde exploiteren. Vandaar deze, voor haar ondertussen vertrouwde, thematiek. Een voorstelling dus over de onvoorspelbaarheid van ons bestaan, over durf, doorzetten en de kracht van samenwerking. Aan actuele thema’s geen gebrek. Klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen. Alles komt aan de orde in een spannend (liefdes)verhaal waarin Menke op zoek gaat naar de oorzaak van een op mysterieuze wijze verdwenen boerderij, inclusief boer Tjeert. Een link met de aardbevingsproblematiek is snel gelegd, maar Hoogstins beoogt een universeler verhaal te vertellen. Actualiteit speelt een grote rol en de voorstelling anticipeert voortdurend op het laatste nieuws. 

Het zeven meter hoge gebogen beeldscherm is imposant en toont de filmbeelden die de afgelopen twee jaar zijn geschoten op het wad, van koolzaadvelden, en onder water. Nooit hebben ze de moed opgeven in coronatijd en met trots toont NOORD nu dit prachtige verhaal.

Theaterspektakel Noord is vanaf 3 september bijna 30 keer te zien in Theaterhal Zuidbroek. Meer informatie: www.noordtheater.nl. De ticketverkoop loopt en de eerste avonden zijn al uitverkocht.

https://www.youtube.com/watch?v=I6VePUqHUaM&t=65s
Een impressie van de theaterlocatie