Economie

Onderzoek UMCG: borstkanker geeft lange nasleep

Vrouwen die borstkanker hebben gehad, ervaren na tien jaar vaak geen lichamelijke klachten die met de behandeling samenhangen maar hebben wel vaker een verminderde pompfunctie van het hart, hart- en vaatziekten en klachten van depressie, angst en vermoeidheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts Saskia Accord-Maas van het UMCG in Groningen, die op 6 juli promoveert. Ze wil dat er meer aandacht voor deze langetermijneffecten komt.


Leestijd: 2 minuten

Borstkanker treft één op de acht vrouwen in Nederland, maar door betere behandeling is het aantal vrouwen dat vijf jaar na de diagnose leeft toegenomen tot 88 procent. Accord-Maass onderzocht of deze vrouwen op lange termijn negatieve effecten van borstkanker en de behandeling ervan ervaren. Ze vergeleek 350 vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker met chemo- en/of radiotherapie met 350 vrouwen van dezelfde leeftijd en huisartspraktijk zonder kanker in hun voorgeschiedenis.   

Uit de resultaten blijkt dat de meeste vrouwen na een succesvolle behandeling van borstkanker op de lange termijn geen fysieke en psychische klachten meer ervaren, maar wel vaker een licht verminderde pompfunctie van het hart hebben en ook vaker hart- en vaatziekten hebben dan vrouwen zonder kanker. 

Daarnaast ervaren de vrouwen met borstkanker in de voorgeschiedenis vaker klachten van depressie en angst. Zij ervaren ook vaker klachten van vermoeidheid dan vrouwen zonder borstkanker, blijkt uit het onderzoek. “De angst om toch weer ziek te worden, is niet altijd weg na vijf jaar. Die blijft, soms tot wel tien jaar na de behandeling”, zegt Accord-Maas.   

Volgens Accord-Maass is het belangrijk dat er aandacht is voor de langetermijneffecten na de behandeling voor borstkanker. "Gelukkig ervaren de meeste vrouwen met borstkanker in hun voorgeschiedenis geen klachten meer. Maar de vrouwen die wel nog klachten hebben, moeten we herkennen en we moeten erkennen dat hun klachten mogelijk nog een gevolg zijn van de behandeling voor borstkanker", zegt Accord-Maas. 

Voor deze vrouwen heeft dit ook tien jaar na diagnose nog impact op hun kwaliteit van leven. "Het is belangrijk dat hier kennis over is, zodat er eventueel een behandeling kan starten. Het is belangrijk om hier al in een vroeg stadium aandacht voor te hebben als vrouwen de diagnose borstkanker krijgen." Daarnaast vindt Accord-Maass dat langetermijneffecten aandacht in de opleidingen van huisartsen en in toekomstige richtlijnen moeten krijgen, zodat zorgmedewerkers zich hier ook bewust van zijn.