Economie

Partnerbijdrage

Online stoelwielen kopen

Er zijn veel meubels of attributen waar wielen onder zitten of onder kunnen. Let er maar eens op en zie hoeveel wielen er om u heen eigenlijk zijn; onder de bureaustoel, televisiekast, bloembak, container of de barbecue. Ieder huishouden heeft wielen in huis. Vooral stoelwielen komen veel voor en na een paar jaar komt de vraag. Kan ik mijn zwenkwieltjes voor eetkamerstoelen vervangen?


Leestijd: 3 minuten

Online stoelwielen kopen
Online stoelwielen kopen

Als u nieuwe stoelwielen nodig heeft, kunt u dit makkelijk online vinden. Maar zodra u moet weten wat het juiste stoelwiel is voor u, zult u zien dat er heel veel verschillende soorten wielen zijn. Het is daarom handig om te weten wat de juiste wielen zijn voor u.

Allereerst is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van een stoelwiel. Meestal heeft een duurder wiel, een betere kwaliteit. Dit betekent vaak ook dat er een goede en geavanceerde techniek gebruikt is om de wielen te maken. Bouwmarkten of grote winkelketens bieden wielen goedkoper aan en deze wielen zijn vaak van minder goede kwaliteit. Daarom is het verstandig om uw wielen te kopen of bestellen bij een wielenspecialist en te kiezen voor een juist soort.

Zo zijn er speciale bureaustoelwielen voor kantoorstoelen en meubels. Maar ook veel soorten eetkamerstoel wielen voor stoelen in huis en in de keuken.

Neem de volgende vragen mee in het maken van een keuze voor een wiel:

 • Wat is de ondergrond?
  Welke vloer heeft u? Bijvoorbeeld laminaat of tapijt. Voor elke vloer, is er wel een geschikt wiel beschikbaar.
   
 • Hoeveel mm moet het wiel zijn?
  U moet de diameter van het wiel weten. De diameter van de stoelwiel is vanaf 32mm tot 75mm.
   
 • Welke bevestiging heb ik nodig?
  Hierin kunt u de keuze maken uit stift, plaat, m8 of m10 bout.
   

Wat is de reden van aankoop?
Heeft u compleet nieuwe wielen nodig of wilt u oude wielen vervangen? Bij het vervangen van oude wielen, heeft u een specifieke bevestiging nodig die al in de stoelpoot bevestigd zit. Als u kiest voor m8 of m10 bout, kunt u deze met behulp van een uitboring in uw stoelpoot plaatsen met een slagmoer.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken wat het gewicht van uw stoel is en of de wielen dit aankunnen. Het maximale gewicht van de draagkracht van de wielen, moet u nooit overschrijden. Het wiel zal niet direct kapot gaan, maar na verloop van tijd wel. Het gewicht van de stoel neemt u mee in uw berekening.

Bijvoorbeeld, uw stoel weegt 10 kg, en een persoon 90 kg. Dan is 100 kg het totale gewicht. Dit getal kunt u delen door het aantal stoelpoten, en dan weet u het gewicht per wiel. Dat is in deze voorbeeldsom, met een stoel van vier poten, dus 25 kg per wiel. Het advies is om een iets hoger draagvermogen te kiezen. Dit om de druk op de wielen te verlichten.

Als u de wielen heeft ontvangen, kunt u ze zelf onder het wiel monteren. Dit is heel eenvoudig, maar het wiel moet wel in de juiste positie staan. Let er goed op dat de montage goed en standvastig gebeurt. Als het wiel scheef gemonteerd is, zal de druk niet goed verdelen en zal de rolweerstand hoger zijn of krijgt het loopvlak geen grip. Ook kan er eerder slijtage optreden bij onderdelen die hier niet tegen bestand zijn.

Als laatste is het nog belangrijk dat u de wielen en uw vloer goed schoonhoudt. Zelfs de duurste wielen kunnen kapot gaan als het dagelijks te maken krijgt met zand, vuil of drempels.