Economie

Partnerbijdrage

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een open haard?

Met een open haard zit jij knus binnen met een knisperend vuurtje terwijl het buiten koud is. Maar hoe zit het met de kosten van een open haard plaatsen? We zetten ze voor je op een rij.


Leestijd: 3 minuten

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een open haard?
Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een open haard?

Een open haard is in de winter een echte aanwinst. Terwijl het buiten koud is zit jij knus, gezellig en warm binnen met een knisperend vuurtje. Een open haard aanleggen is dus zeker het overwegen waard. Maar hoe zit het met de kosten van een open haard plaatsen? De kosten hangen af van het type open haard, of er een rookkanaal aanwezig is in je woning en de installatiekosten.

Je hebt verschillende typen open haarden en de kosten hiervan variëren. Daarbij spelen grootte, vermogen, bekleding en het vuurzicht ook een rol in de prijs. Hieronder vind je de verschillende open haarden en de kosten per type.

Open haard

Kosten open haard

Vrijstaande open haard

1.500 – 3.000 euro

Inzethaard

2.500 – 4.000 euro

Inbouwhaard

3.000 – 7.000 euro

De kosten van een open haard aanleggen hangen af van of er een rookkanaal aanwezig is in je woning of niet. ​​​​​​​

Woning met rookkanaal
Heeft je woning een rookkanaal, dan hoeft de open haard alleen nog geïnstalleerd te worden. Er komen in dit geval dus geen extra kosten bij het plaatsen van de open haard.

Woning zonder rookkanaal
Heeft je woning nog geen rookkanaal? Dan moet deze worden aangelegd. Omdat dit een flinke ingreep is, komen er best wat kosten bij het plaatsen van de open haard, zo’n 6.000 euro. 

​​​​​​​Hierbij verschillen de kosten tussen een houtkachel en een gashaard. Het rookkanaal van een houtkachel moet boven het dak uitkomen. Dat vraagt voor meer materiaal en dus is dit duurder. Het rookkanaal van een gashaard mag door de gevel geplaatst worden, is dan korter en dus goedkoper.

Bovenop de kosten van de open haard zelf komen er nog extra kosten bij voor de installatie en de voorrijkosten. De installatiekosten liggen tussen de 700 euro en 1.200 euro. De voorrijkosten verschillen per installateur. Deze kosten hangen af van het tarief dat zij zelf hebben vastgesteld en hoe ver de installateur moet reizen.

De totale kosten van het plaatsen van een open haard liggen door alle extra kosten die erbij komen misschien hoger dan verwacht. Om een beter beeld te schetsen van het totaalplaatje berekenen we de gemiddelde kosten voor je:

  • Kosten inzethaard: 3.000 euro
  • Kosten rookkanaal aanleggen: 6.000 euro
  • Installatiekosten: 1.000 euro
  • Voorrijkosten: 50 euro
  • Totale kosten open haard aanleggen: 10.050 euro

Uiteindelijk kun je een open haard aanleggen zo duur maken als dat je zelf wilt natuurlijk. Door je goed te oriënteren op de markt vind je de goedkoopste leverancier en installateur en kun je veel geld besparen.

Omdat de totale kosten van een open haard plaatsen hoog op kunnen lopen, is het wellicht niet mogelijk dit te financieren met je spaargeld. Welke opties heb je dan nog? 

Je zou je hypotheek kunnen verhogen. Je hypotheek verhogen is echter alleen mogelijk als de waarde van je woning hoger is dan je hypotheek. Mocht je de hypotheek kunnen verhogen, dan is het wellicht ook interessant te kijken of je je hypotheek kunt oversluiten. 

Een andere optie is een lening. Kies je voor de persoonlijke lening, dan is de rente hierbij aftrekbaar net zoals bij een hypotheek. Wil je lenen om de kosten van het plaatsen van een open haard te financieren? Geld lenen vergelijken helpt je de laagste rente en beste voorwaarden te vinden. We raden je aan te vergelijken op Geld.nl. Je vergelijkt daar uit het grootste aanbod en vind uit het heldere overzicht gemakkelijk de lening die het beste bij je leendoel past. 

We hopen dat we je hiermee een stapje dichterbij die knusse winteravonden hebben geholpen. Geniet van je nieuwe open haard!