Economie

Partnerbijdrage

Overwaarde op je huis? Dit kun je ermee doen

Sinds corona gaat het hard op de huizenmarkt in Groningen en op andere plekken in het land. De huizenprijzen stijgen sindsdien harder dan verwacht en de verwachting nu is dat deze gekte nog wel even blijft. Voor woningbezitters met verkoopplannen zijn dit gouden tijden, omdat ze hun woning voor veel meer geld dan een paar jaar geleden kunnen verkopen. Zij krijgen momenteel veel te maken met overwaarde. Wat dat precies is en wat je ermee kunt, lees je hier.


Leestijd: 3 minuten

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

Is de verkoopprijs van je huis hoger dan de resterende hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Dat geld dat als overwaarde wordt gerekend zit in de stenen van je woning. Je hebt het dus (nog) niet fysiek in handen. Je kunt de overwaarde van je woning laten berekenen door eens te kijken wat je momenteel voor je huis zou kunnen krijgen. Dat vergelijk je met het bedrag aan hypotheek dat nog openstaat en je weet je overwaarde.

Door de stijgende huizenprijzen zijn er ineens heel veel Nederlanders met overwaarde. Het zijn vooral senioren die al jaren over hetzelfde huis beschikken die hiermee te maken krijgen. Je hoeft niks te doen met die overwaarde, maar dat mag natuurlijk wel. Sterker nog: het wordt juist aangeraden om daar eens naar te kijken wanneer je verwacht overwaarde te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overwaarde op je huis opnemen of het verkopen van je huis. Er zijn een aantal leuke dingen die je met de overwaarde kunt doen.

Heb je een flink vermogen in stenen dan is het eigenlijk zonde om daar niets mee te doen. Het is fijn als je gewoon gebruik kunt maken van je eigen geld. Met je overwaarde kun je bijvoorbeeld je hypotheek oversluiten en verhogen. Dat zit zo: je sluit de huidige hypotheek over naar een andere bank inclusief een verhoging.

Hierbij wordt een aanvullend bedrag geleend waarmee een deel van de overwaarde die je hebt verzilverd wordt. Het zijn vooral de senioren die hier veel interesse in hebben. Grote kans dat je dus speciale ‘aanbiedingen’ van banken tegen zult komen die specifiek gericht zijn op 65-plussers. Op deze manier kunnen ze in hun eigen woning blijven wonen én profiteren van de overwaarde.

Uiteraard ben je niet verplicht om je overwaarde te gebruiken om je hypotheek over te sluiten. Wat je ook kunt doen, is de overwaarde van je huis opnemen om te gebruiken om je woning te verbouwen. Daarmee zorg je ervoor dat je huis uiteindelijk meer waard wordt, dus het is met recht een goede investering te noemen. Wat ook prettig is, is dat je je huis op zo’n manier kan verbouwen dat je er zelf nog jaren van kunt genieten.

Wanneer je bijvoorbeeld ouder bent dan 65-plus is het wel zo’n fijn idee om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dat kan alleen in een woning die daarop is aangepast. Gebruik je overwaarde daarom om je huis goed toegankelijk te maken met bijvoorbeeld ruime gangen, een traplift en een volledig veilige badkamer en keuken. Uiteraard kun je het geld ook gebruiken om je woning te verduurzamen of om te investeren in een compleet nieuwe keuken, garage of overkapping.

Het grote voordeel van je overwaarde opnemen, is dat je er zelf mee kunt doen wat jij wilt! Misschien wil je zorgen voor een financiële buffer voor je kinderen of vind je het zelf fijn om wat extra’s achter de hand te hebben. Ook kun je het geld gebruiken om een vakantiewoning of tweede huis mee aan te schaffen. Er is een hele business te vinden in vakantiehuizen; de verkoop van vakantiewoningen ligt zelfs op recordniveau.

Zo vergroot je je eigen vermogen en kun je ervoor kiezen om zo’n woning in de verhuur te doen om er nóg meer mee te verdienen. Er zijn verschillende opties om je overwaarde te gebruiken voor een recreatiewoning of tweede huis. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten bij je huidige bank of je kiest ervoor om je hypotheek over te sluiten en te verhogen bij een andere bank. Kijk absoluut naar beide opties om zo te controleren welke optie voor jou het meest haalbaar en vooral het meest interessant is.