Economie

Prijzen koopwoningen Groningen gedaald in vierde kwartaal 2022

De prijzen van bestaande koopwoningen in de provincie Groningen zijn in het vierde kwartaal van 2022 gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Daarnaast is het aantal woningtransacties in onze provincie opvallend hard gestegen in vergelijking met het derde kwartaal.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde
Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde

Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Groningen zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 1,8 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Die daling ligt iets lager dan het landelijk gemiddelde van 2,4 procent. In alle provincies daalden de prijzen. Het is de eerste prijsdaling in 9 jaar. Na het tweede kwartaal in 2013 is het niet meer voorgekomen. 

Gemiddeld genomen waren bestaande koopwoningen in Nederland ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 5,1 procent duurder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging op jaarbasis 11,9 procent. In het vierde kwartaal van 2022 kostte een bestaande koopwoning in Nederland gemiddeld 415.546 euro.

Aantal woningtransacties stijgt in Groningen

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Groningen van eigenaar wisselde in het vierde kwartaal van 2022 steeg met 10,9 procent. Dat is ruim meer dan het landelijk gemiddelde van 1,8 procent. In tien provincies steeg het aantal transacties. Alleen in Flevoland en Utrecht niet. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 lag het aantal transacties in Nederland 2,8 procent lager.