Economie

Protest tegen dakloosheid studenten en verdere groei Rijksuniversiteit Groningen

Ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar hebben studenten in Groningen gisteren gedemonstreerd tegen het feit dat het voor veel studenten zó lastig is om woonruimte te vinden dat sommigen nu zelfs dakloos zijn. Maar het protest richtte zich ook tegen de groei van de universiteit.


Leestijd: 2 minuten

Protest tegen dakloosheid studenten en verdere groei Rijksuniversiteit Groningen
Protest tegen dakloosheid studenten en verdere groei Rijksuniversiteit Groningen

Het betrof een demonstratie van de actiegroep "Shelter Our Students".  (SOS).

De dakloosheid wordt volgens S.O.S. veroorzaakt door de jaarlijkse groei van de RUG. Inmiddels hebben ruim 150 dakloze studenten onderdak gekregen via S.O.S., laat woordvoerder Marinus Jongman weten. “We moeten de wereld eraan blijven herinneren dat ook deze studenten dakloos zijn. Ze hebben een slaapplek, maar geen huis.”

S.O.S. demonstreerde gistermiddag voor de ingang van de Martinikerk, waar de feestelijke opening van het academisch jaar werd gehouden, met meerdere spandoeken. De spandoeken bevatten de teksten: “Endless RUG Growth = homeless students”, “Free Emergency Housing Now” en “Ten thousand hours of unpaid work every day at the University of Groningen.”

Ze wijzen met de spandoeken naar de negatieve gevolgen van de jaarlijkse groei van de RUG. Als er ieder jaar meer studenten komen zullen er ieder weer dakloze studenten zijn, stelt Shelter Our students.

Jaarlijks worden er honderden extra studentenwoningen opgeleverd, maar komen er net zoveel of nog meer studenten bij. S.O.S. vindt dat het probleem aangepakt moet worden bij de bron. “Hier valt niet tegen op te bouwen. Het onderliggende systeem moet aangepakt worden zodat de RUG stopt met groeien.” concludeert Jongman.

De groei van de universiteit van de afgelopen jaren heeft niet alleen gevolgen gehad voor studenten, maar ook voor docenten. Vorig jaar berekende de Democratische Academie Groningen dat er iedere dag 10.000 uur wordt overgewerkt aan de RUG. Een deel hiervan wordt veroorzaakt doordat de studentenaantallen enorm zijn gegroeid de afgelopen jaren, terwijl de financiering voor het hoger onderwijs niet is meegegroeid. Vandaag protesteert actiegroep #WOinActie in Utrecht ook voor betere financiering van het WO. Ze organiseren daar een alternatieve opening van het academisch jaar.

S.O.S. wil dat het probleem van dakloze studenten voor eens en voor altijd wordt opgelost. Ze hebben vier eisen. Ze willen dat er na jaren praten eindelijk een campus met studentenwoningen wordt gebouwd op Zernike, noodopvang voor alle studenten die nu dakloos zijn in Groningen, betere communicatie voor volgend jaar, en dat de RUG zich uitspreekt tegen verdere groei van de universiteit.