Economie

Provincie Groningen steekt miljoenen in nieuwe “Digitaliseringsstrategie”

De provincie Groningen trekt een bedrag van 3,9 miljoen euro uit voor de uitvoering van een nieuwe digitaliseringsstrategie. Deze houdt onder meer in dat de provincie meer pro-actief wil gaan werken met data en technologie. De provincie wil ook experimenteren met digitalisering op verschillende beleidsterreinen.


Leestijd: 1 minuut

GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen
GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen

In de nieuwe digitaliseringsstrategie staat omschreven welke stappen de provincie neemt om zich te ontwikkelen tot een datagedreven en digitale provincie. Hierbij zoekt de provincie Groningen ook actief de samenwerking met anderen. Digitalisering helpt bij het uitvoeren van maatschappelijke opgaven. Dit betekent een andere manier van denken en werken.

Datagedreven werken

Data en technologie worden steeds meer gekoppeld en gebruikt voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rondom mobiliteit, klimaatverandering, landbouw, woningbouw en milieu. In de rol van informatiemakelaar stellen we onze data beschikbaar voor inwoners en ondernemers. Daarmee zijn anderen ook in staat om gebruik te maken van onze data.

Gedeputeerde Mirjam Wulfse: "Data is toch wel een kernwoord in deze strategie. Meer en meer datagedreven beleidsontwikkeling- en monitoring leidt tot dynamischer werken, tot grotere flexibiliteit en tot meer specifieke acties. Meer meten in plaats van berekenen. Door veel meer aspecten die invloed hebben op een beleidsterrein direct mee te nemen, verbeter je het hele netwerk. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van data over bruggen, beroepsvaart, verkeer over de weg en recreatie en natuur. Datagedreven werken en oplossingen zoeken, bijvoorbeeld over waar veilig en duurzaam te kunnen bouwen via combinaties van gegevens over bevolking, verhuisbewegingen, hoogtes en laagtes in het land, gegevens over woningbouw, mobiliteit en energievraagstukken."

ICT-basisvoorzieningen

Goed georganiseerde ICT-basisvoorzieningen zijn belangrijk in de digitale transformatie. Om de plannen te realiseren moet de provincie nog wel een paar slagen maken. Zoals voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving voor privacy en publicatie, investeren in online dienstverlening en participatie en in digitale en datavaardigheden bij medewerkers. Ook is het nodig om diverse systemen voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Voor het maken van de digitaliseringsslag is de komende periode € 3,9 miljoen beschikbaar.