Economie

Rechter buigt zich donderdag over gasbesluit 2023/2024

Op verzoek van de regionale overheden buigt een zogenaamde voorzieningenrechter zich donderdag in Den Haag over het vaststellingsbesluit 2023/2024. De regio vindt dat het gasbesluit onduidelijk en op bepaalde punten zelfs tegenstrijdig is, en maakte medio oktober bekend in beroep te gaan tegen het besluit.


Leestijd: 1 minuut

Veel onduidelijkheid

De staatssecretaris heeft besloten dat er geen gas uit het Groningenveld gewonnen mag worden, tenzij er een koude periode aanbreekt. De regio vindt dat de staatssecretaris onduidelijk is over de hoeveelheid gas die dan gewonnen mag worden, hoeveel productie daarvoor gebruikt moet worden en welke gevolgen de staatssecretaris daaraan verbindt voor het versterkingsprogramma. Inwoners en zeker omwonenden van de clusters mogen duidelijkheid van de overheid verwachten.

Juridische procedure

De juridische procedure start met de zitting bij de voorzieningenrechter op 7 december om 13.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. De voorzieningenrechter beslist, vooruitlopend op de behandeling van het beroep bij de Raad van State, of het besluit tot die tijd gebruikt mag worden of wordt geschorst.

De Groningse overheden beoordelen jaarlijks het vaststellingsbesluit voor het volgend gasjaar. De beroepsprocedure is gestart door de provincie Groningen, de gemeenten Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Groningen, Oldambt, Westerkwartier, Veendam, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.